23948sdkhjf

Vejen til termisk komfort og godt indeklima

Følelsen af træk, eller at temperaturen ikke er optimal i en bygning, hænger tæt sammen med det termiske indeklima. Så selv om indeklimaet på papiret er i top, har op mod 15 % af brugerne en helt anden oplevelse. Hos SORI rådgivende ingeniører, der er specialiserede i indeklima, hjælper de private og erhverv med at skabe termisk komfort i bygninger, så indeklimaet lever op til både bygningsreglementets krav og brugernes forventninger.

Indeklimaet i bygninger har stor betydning for beboernes sundhed, velbefindende og produktivitet. Dårlig luftkvalitet og enten for høje eller for lave temperaturer i en bygning, kan give gener som hovedpine, træthed, irritabilitet og koncentrationsbesvær. På arbejdspladsen går det også ud over koncentrationen og dermed effektiviteten.

”Termisk komfort omfatter mere end blot temperaturen målt på termometeret. Alt fra træk, strålingsasymmetri, stråle- og lufttemperatur påvirker oplevelsen af termisk indeklima. Termisk komfort er derfor en kompleks størrelse, som i høj grad også påvirkes af brugernes adfærd og forventninger til indeklimaet.” siger Frederik Stani Albrechtsen civilingeniør hos SORI. Virksomheden arbejder med energi, indeklima og installationer, vej og anlæg. Frederik Stani Albrechtsen uddyber:

”En udfordring med indeklimasimuleringer er, at de er baseret på en model af virkeligheden. En indeklimaberegning er derfor sjældent bedre end den ingeniør, der har lavet den.”

Termisk komfort omfatter mere end blot temperaturen målt på termometeret. Alt fra træk, strålingsasymmetri, stråle- og lufttemperatur påvirker oplevelsen af termisk indeklima. Frederik Stani Albrechtsen civilingeniør hos SORI

Menneskelig adfærd påvirker indeklimaet

Derfor er det centralt, at både den menneskelige adfærd og facetter som energiramme, indeklima og dagslys skal tænkes ind, når indeklimaet både skal leve op til bygningsreglementets krav og gøre brugerne tilfredse. SORI, der har en lang række værktøjer til at beregne indeklima samt eksperter, som er specialister på området, arbejder både med det tekniske og menneskelige perspektiv.

Hos SORI understøtter de tendensen til, at brugerne i højere grad bliver inddraget i indeklimaet.

”Det handler selvfølgelig om, at termisk komfort giver tilfredse brugere i såvel bolig som på arbejdspladsen. Ved at inddrage brugerne i større omfang, kan der sættes fokus på både indeklimaregulering og energiforbrug,” forklarer Frederik Stani Albrechtsen.

Især i ældre bygninger er det relevant at inddrage brugerne, da de ofte har meget indflydelse på regulering af indeklimaet.

Forskning kunne styrke indeklimaet

Generelt efterlyser specialisterne hos SORI mere forskning på indeklimaområdet i ældre bygninger.

”Det vil betyde meget for simuleringerne, hvis vi havde mere forskning i ældre byggeri. Det kunne fx være trykprøvning i etagebyggerier fra 1960’erne, parcelhusene fra 1970’erne eller ældre lejligheder i byerne,” siger Frederik Stani Albrechtsen og uddyber:

”Forskning vil give flere mål og standarder i det ældre byggeri, hvilket er relevant i forhold til både energiforbrug og indeklima, når vi ser på bølgen af renoveringer.”

Læs mere på www.sori.dk

Om:

SORI blev grundlagt i 2015 og er et rådgivende ingeniørfirma med fokus på byggeri og anlæg. Med afdelinger i både Silkeborg og Greve dækker SORI det meste af Danmark med rådgivning inden for VVS, energi, indeklima, el og bygningsautomatik samt vej og anlæg. Kunderne tæller både private- og offentlige virksomheder, boligforeninger, hotel-og restaurationsbranchen, institutioner og erhverv. Det stærke team af ingeniører kommer med forskellige specialiserede baggrunde og yder specialiseret rådgivning. 

Kilde: SORI

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095