Belægningen på gamle tage knuses og bliver til nye tage

Hvad skal der ske med taget på din virksomhed, når det har haft sin tid og trænger til udskiftning? Mange vil nok hive det gamle tag af og lægge et nyt på, men med stor opmærksomhed på bæredygtighed, ressourceoptimering og livscyklus er den tankegang måske passé, hvis du spørger Protan Entreprenør, der producerer kraftig og slidstærk PVC-folie til tagmembraner. ”Vores produkt kan relativt let udskiftes med en ny folie, så levetiden på selve tagkonstruktionen forlænges, og taget ikke skal pilles ned og sendes til deponi. Vi tilbyder med PROcycle-ordningen vores kunder, som er erhverv, at de kan returnere brugt tagfolie i bigbags, vi stiller til rådighed, og kører folien til genanvendelse. Alle led i transportkæden dækker vi altså, så kundernes eneste omkostning er demonteringen af taget,” fortæller den danske landechef for Protan Entreprenør, Martin Debel.
Vi tilbyder med PROcycleordningen vores kunder, som er erhverv, at de kan returnere brugt PVC-folie i bigbags, vi stiller til rådighed, og kører folien til genanvendelse. Martin Debel, Country Manager, Protan Entreprenør A/S
Protan i Norge har kørt PROcycle-ordningen med gode erfaringer i et halvt år, mens Protan Entreprenør i Danmark og Sverige netop har indført ordningen, som også omfatter de afskær og andet PVC-affald fra folien, der sker på fabrikken eller ved lægningen af tagene. ”Vi er nu klar til at tage Protan gamle PVC-folier retur i Danmark. PVC-folien er i bund og grund produceret efter samme opskrift siden 2006, så folie på tagene, der er fra det år eller senere, kan genanvendes på lige fod med nyproduceret folie,” siger Martin Debel. I Danmark samles PVC-affaldet på to centraler og køres siden til Drammen i Norge, hvor Protan har hovedkvarter og sin primære fabrik i Nordeuropa. Her fjernes urenheder fra folien, inden den knuses til PVC-gryn, der siden bliver til ny folie.
”Vi har nu helt op til 50 procent genbrugsmateriale i PVC-blandingen, som bidrager godt til Protans fælles bæredygtighedsstrategi, der sigter mod, at produkterne skal være CO2-neutrale i 2030, og at produkterne inklusive lægningen af tagene skal gå i CO2-nul i 2050. Ved at tage vores egne produkter retur og genanvende dem får de en fuld livscyklus, som er store skridt på vejen mod målene. Bygherrer, rådgivere og arkitekter efterspørger også CO2-korekte løsninger,” siger Martin Debel. Han fremhæver desuden, at Protan Entreprenørs tagdækkere benytter svejsning med el og ikke gas, når de lægger tagene. ”Med el-svejsning kan vi bedre kontrollere svejsetemperaturen og samtidig reducere brandfaren til praktisk talt ingen, mens vi heller ikke brænder fossil gas af,” siger han. Klimaudfordringerne kender ingen grænser, og derfor ser Protan ud i Europa ved at deltage i den europæiske affaldsorganisation Roof Collect. ”Roof Collect er et nyt initiativ, vi deltager i for at blive udveksle erfaringer med kolleger, så vi alle bliver klogere på, hvordan de genanvender tagmaterialer i andre hjørner af Europa. Fordi vi vægter bæredygtighed og klima højt, vil vi gerne være en aktiv medspiller i genanvendelse af tage – også internationalt,” fortæller Martin Debel.
FAKTA
Protan A/S har 40 tagdækkere og i alt 52 ansatte.
Protan Entreprenør er totalleverandør af tagløsninger i PVC-folie og tagpap til byggebranchen med trapezplader, isolering, tagbelægning, faldsikring og grønttag.
Virksomheden er ejet af norske Protan Group, der er en international virksomhed med i alt 900 ansatte i 13 lande.