23948sdkhjf

Kilden og Hindby om højhuset TRÆ: Det har været en stejl og spændende læringskurve

Aarhusianske Kilden & Hindby har været del af højhusprojektet TRÆ fra start. Virksomheden, der betegner sig som byudviklere, har i processen lært en masse. Det kan den tage med til nye byggeprojekter, som har bæredygtighed som omdrejningspunkt.

Byggeprojektet TRÆ knejser nu over sydhavnen i Aarhus. Med sine 78 meter er kontorhusets hovedbygning mere end et lokalt vartegn – det er også et fyrtårn for bæredygtigt højhusbyggeri i Danmark. En helt central aktør i at få gjort TRÆ til virkelighed har været Kilden & Hindby. De fleste kender nok det aarhusianske firma som en ejendomsudvikler, men i realiteten tænker de større og holder selv af at kalde sig byudviklere. Firmaet har fået mange interessante erfaringer med sig fra projektet TRÆ. ”Projektet har udgjort en meget stejl læringskurve for os. Ambitionerne med bl.a. materialegenbrug har været så højt, det har udfordret os. Vi har ikke bare kunnet køre i byggemarkedet og købe materialer. Vi har eksempelvis selv fået udført brandtest på materialer for at få dem vurderet og godkendt,” siger projektchef Henrik Henrik Kjærgaard-Phillipsen. 

Genbrugte vindmøllevinger
De tre kontorhuse i TRÆ, som 1. november slår dørene op på havnen i Aarhus, har været lang tid undervejs. Ideerne udsprang af, at kommunen tilbage i 2017 begyndte at lufte ideer for udviklingen af det gamle havneareal. Den udfordring greb Kilden & Hindby. Sammen med pensionsselskabet PFA fik de over en årrække udviklet ideen, og et centralt omdrejningspunkt var at nå helt nye højder mht. bæredygtighed og i den forbindelse tænke ud af boksen materialemæssigt. Det har inkluderet genbrug af vindmøllevinger. ”Flere af materialerne kommer fra helt andre verdener, andre brancher. Dem har vi så forsøgt at bruge til noget helt nyt i byggeriet. Det har ikke været nemt, men det har været spændende,” siger han. Projektet her blev godt hjulpet på vej af en professionel bygherre, KAB, og især Albertslund kommune har en stor ære i hele det gode forløb.

Tænker langt ud i fremtiden
Årsagerne til, at det har været udfordrende med materialevalget, er ikke blot, at Kilden & Hindby har skullet få godkendt materialerne i bl.a. brandtests. Det handler også om, at bæredygtighed hurtigt bliver komplekst. ”Bæredygtighedstanken inkluderer også, at man skal vurdere, om genbrug altid giver mening. Det gør det ikke af sig selv. Ikke hvis det materiale, man bruger, ikke viser sig at være langtidsholdbart og eksempelvis skal skiftes om otte år,” siger Henrik Henrik Kjærgaard-Phillipsen og tilføjer: ”Derudover er ting som LCA-beregninger af en bygnings klimapåvirkning i hele dens levetid blevet udbredt. Men beregningerne dækker reelt kun 50 år. Hvad gør man så, hvis man gerne vil have, at huset står 100 eller 200 år? Bæredygtighed bliver hurtigt komplekst. Det er stadig et nyt område. Det er derfor, det er så spændende at arbejde med.”

FAKTA - OVALEN & BO-HUS A/S

Kendt aarhusiansk aktør i ejendomsprojekter. Har bl.a. været en del af Lighthouse-højhuset. 

Blev etableret i 2017 af de to stiftere, Rune Kilden og Stine Hindby. Har i dag 12 ansatte. 

Har i praksis været PFA’s arbejdende hånd på TRÆ – var med fra idefase til den udlejning, der nu er i gang.

Kilde: Kilden & Hindby

Artiklen er en del af temaet Bæredygtighed.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.206