23948sdkhjf

Når varmeforbrug gøres visuelt, sparer vi mere end vi drømmer om

ista viser beboerne i en ejendom hvordan deres forbrug af vand, el, varme og varmt vand udvikler sig, så man på den baggrund har mulighed for optimering. Det er et vigtigt element i omstillingen til det bæredygtige samfund, hvor vi skal forurene mindre og mindre, påpeger Jens Lunding i ista Danmark. Et andet vigtigt element er et tæt samarbejde mellem bygningsejere, forsyninger og energiproducenter for at opnå synergier og undgå unødigt varmespild.

Vaner er svære at ændre, og det er under alle omstændigheder svært at justere på noget, som man ikke ved, hvad er. Som f.eks. hvor meget varme og varmt vand, man som beboer i en ejendom, forbruger i sin lejlighed. ”Vores løsninger til administratorerne og beboere viser dem løbende, hvordan deres forbrug er. Det gør det muligt for dem at justere forbruget og dermed både sparer penge samtidig med at de reducerer CO2-udledningen,” siger Jens Lunding, Teknisk Chef i ista Danmark. Løsningerne består bl.a. af en app og forbrugsinformationer der kan tilgås på computeren samt forskellige rapporter og opgørelser, der sendes til beboerne en gang om måneden og året. Erfaringerne viser, at hver husholdning i gennemsnit sparer meget på forbruget, når denne information er til rådighed. Faktisk viste byggeforskningsinstitutterne allerede i 1956, at beboere kunne spare 20-25% ved forbrugsmåling og målrettet information til beboerne. I nyere tid har store undersøgelser vist, at yderligere forbrugsinformation, der let kan tilgås af beboerne, giver yderligere besparelser på mere end 10%. 

Bygningernes varmeanlæg kan driftes mere effektivt
ista’s produkter omfatter radiatormålere, el- vand- og energimålere. Alle produkterne sender hyppige informationer og måleringer. Det medfører, at ista ikke blot kan vise individuelt energiforbrug og gøre det mere transparent for beboerne, men det bliver også nemmere for bygningsejerne at identificere, hvor der er plads til bygningsoptimering og dermed øge bygningernes energieffektivitet og ejendommens værdi. ”En bygning som er tilknyttet eksempelvis et fjernvarmenet eller en varmepumpe, bør anvende lave temperaturer i varmeanlægget. Hvis bygningen ikke drives effektivt, skal vandet i varmeanlægget have højere temperaturer, hvilket forårsager at virkningsgraden på en varmepumpe reduceres væsentligt. Når fjervarmevandet skal være varmere end nødvendigt, så stiger varme- og energitabet betydeligt. Men hvis bygningen ændrer måden at drive varmeanlægget på, så kan det være, at man kan spare et par procent i fjernvarmenettet i stedet for. Det er vigtigt for det her tab, er bare et tab, som ingen har gavn af. Her kan ista bidrage til en samlet optimering af hele energisektoren uden, at det går ud over den enkelte lejer, når bygningsejerne modtager de visninger, der gør forbruget transparent, og betyder, at de kan handle mere effektivt.,” påpeger Jens Lunding. En ting er altså, at man kan spare energi, hvis beoerne ændrer adfærd, justere bedre og evt. accepterer en lidt lavere temperatur. Men en mere effektiv måde at drive varmeanlægget på i bygningerne kan i sig selv også spare energi, uden at lejemålene behøver at være koldere. 

Vores EcoTrend-app viser dem løbende, hvordan deres forbrug udvikler sig. Det gør det muligt for beboerne at justere forbruget og dermed både spare penge og være med til at reducere CO2-udledningen. Jens Lunding, Teknisk Chef i ista Danmark

Samarbejde mellem sektorer kan forbedre bygningens energieffektivitet
Der er brug for et tæt samarbejde mellem byggesektoren, forsyningssektoren og energiproducenterne, mener Jens Lunding. Bygningers drift reguleres med bygningsreglementet og bygningsstandarder, mens forsyningssektoren har en selvstændig lovgivning og standarder om, hvordan bygninger skal forsynes. De to ting ligger to forskellige steder politisk og administreres vidt forskelligt, selv om det er energi, det handler om. ”Mange ældre bygninger blev bygget med oliefyr, som sendte varmt vand til radiatorerne med ca. 90 grader. Det fungerede fint. Radiatoren blev godt varm og der kom varme i lejligheden” siger Jens Lunding. Når sådan et anlæg skal på fjernvarme, hvor man gerne vil have overskudsvarme og varmepumper ind, så kan det ikke forsynes med mere end ca. 60 grader. Det er muligt uden store merinvesteringer i varmeinstallationerne, men for at kunne gøre det, er behov for de løsninger, som ista leverer, der sætter bygningsejerne i stand til at drifte bygningerne mere effektivt, end da de blev bygget. ”Vi hører ofte at bygningsejere bare siger, at det er fjernvarmenettet, der må levere de temperaturer, de har behov for. Forsyningssektoren arbejder parallelt med projekter, som gør det muligt for fjernvarmen at anvende både overskudsvarme og varmepumper, hvis temperaturerne kan blive lave nok. Denne snak har været i mange år, men løsningen er at få en dialog på tværs af de to sektorer. Det er det, ista hjælper med. Vi viser, når en radiator bruger så meget varme, at varmeanlægget ikke kører optimalt i bygningen. Det er et område, som vi skal have national fokus på, så vi kan opnå de største synergieffekter,” understreger Jens Lunding.

ISTA

ista er en af verdens førende virksomheder inden for energi serviceydelser til optimering af energi effektivitet i bygninger – især i bolig- og erhvervsejendomme. Vi gør det individuelle energi- og vandforbrug transparent. Vi hjælper både ejendomsadministratorer, ejere og beboere over hele Europa med at måle, visualisere, afregne og administrere individuelt energi- og vandforbrug. I dag er ista repræsenteret i 20 lande.

Artiklen er en del af temaet Bæredygtighed.

ista Danmark A/S
Borupvang 5B
2750 Ballerup
Danmark
CVR nummer: DK24232816
P nummer: 1003014358
ISO 9001:2008
Find os på

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.858