Junckers giver nyt liv til gamle gulve: Cirkulære løsninger til fremtidens byggeri
Den anerkendte danske gulvproducent Junckers har for nyligt taget et væsentligt skridt i retningen af at styrke bæredygtige løsninger i byggeriet.
Virksomheden har introduceret muligheden for at tage gamle trægulve retur i forbindelse med renoveringsopgaver. Junckers reproducerer gulvene, så de fremstår som nye og igen kan lægges med fuld garanti – et fornemt eksempel på, hvordan cirkulær økonomi spiller ind i fremtidens byggebranche.
I Danmark findes der omkring 30 mio. m² Junckers gulve, hvilket understreger virksomhedens markante tilstedeværelse på markedet. En betydelig del af disse gulve ligger i boligforeninger opført fra slutningen af 1960’erne til 1980’erne, og mange af dem er nu modne til udskiftning. Traditionelt ville gulvene blive fjernet, sendt til forbrænding, og nye gulve ville blive lagt. Junckers har imidlertid udviklet en ny, bæredygtig løsning: i stedet for at kassere gulvene, tilbyder de nu at tage dem retur, reproducere dem og levere dem tilbage i en stand, der matcher nye gulve.
“Genbrug og bæredygtigt skovbrug har altid været en del af Junckers’ DNA. Førhen tog vi de gamle sportsgulve og installerede dem i butikslokaler, men i 2019 lavede vi en strategiplan mod en højere grad af bæredygtighed, hvor vi gerne ville se på, om vi kunne genbruge de mange gulve i boligforeningerne. De sidste par år har vi kørt testforsøg, og nu er vi klar til at rulle det ud i stor skala,” siger salgsdirektør Niels Clement forklarer:
Når vi kan genbruge et gulv, skal vi fælde færre træer. Selvfølgelig er der forretning i det for os, men jeg føler, at vi med dette tiltag også tager et ansvar omkring bæredygtighed. Niels Clement, salgsdirektør, Junckers Nordic
Cirkulær service
Junckers kalder konceptet for en cirkulær service, hvor bygherrer kan vælge at genbruge egne gulve eller sende gulve til genbrug og derefter lægge nye. Under alle omstændigheder reproduceres de gamle gulve efter alle kunstens regler og i henhold til Junckers specifikationer, sådan at man ikke kan se forskel på et nyt gulv og et genbrugsgulv.
I første omgang troede vi, at det var nok at høvle gulvene ned og overfladebehandle dem på ny, men fordi vi skal kunne yde den samme garanti som på nye gulve, skulle der en mere omfattende proces til. Vi skal bl.a. sikre et helt ensartet fugtindhold i træet, og der skal også etableres ny fer og not,” forklarer Niels Clement.
Nem proces for bygherre
Konceptet henvender sig til aktører i byggebranchen, der ønsker at levere bæredygtige byggematerialer og reducere affald. Konceptet gælder for parketgulve på 22 mm i bøg, og der skal være et omfang på minimum 3.000 m². Når gulvene genbruges, tilbyder Junckers en fornyet garanti på 5 år, hvilket sikrer, at genbrugsgulve opfylder de samme kvalitetsstandarder som nye.
Processen er nem for aktører i byggeriet. Ved et forestående renoveringsprojekt tilbyder Junckers at evaluere gulvene og give et tilbud. Herefter samarbejder Junckers med nedrivningsfirmaet, så gulvene kommer optimalt tilbage til fabrikken, hvor renoveringsprocessen foregår.
“Vi håber meget, at man fremover vil begynde at skrive genbrugsmaterialer ind i udbudsbeskrivelserne. Vi har udbudsbeskrivelser til arkitekter og bygherrer, som de kan bruge i licitationerne, og vi er også i gang med at regne på epd’er. Når det begynder at blive en konkurrenceparameter på lige fod med andre egenskaber, får genbrug for alvor en værdi i byggeriet,” siger Niels Clement.
Det handler om Jordens ressourcer
De første ordrer er allerede tikket ind, herunder et stort projekt med Nordstern, hvor Junckers tager gulve tilbage fra Vollsmose og renoverer dem. Niels Clement håber, at genbrug vil blive en stærkere trend, da det på lang sigt vil reducere forbruget af Jordens ressourcer. “For os er det ikke kun et spørgsmål om at se ind i en cirkulær økonomi, det handler også om, hvordan vi udnytter de eksisterende ressourcer. Når vi kan genbruge et gulv, skal vi fælde færre træer. Selvfølgelig er der forretning i det for os, men jeg føler, at vi med dette tiltag også tager et ansvar omkring bæredygtighed. Byggebranchen genbruger i dag forsvindende få materialer, og det vil vi gerne være med til at ændre.”