Produktivitet og kvalitet: - De digitale løsninger er altafgørende
Vi kender til arkitekten. Til rådgiveren. Til entreprenøren.
Alle er centrale og navnkundige aktører, hvad enten det handler at opføre en ny bydel, totalrenovere og energioptimere et gammelt pakhus eller etablere infrastrukturen, som skal binde Danmark sammen.
Og ja, før du kommer for godt i gang, er vi med på, at der også er andre vigtige byggegodtfolk som anlægsentreprenører, nedrivere og stilladsarbejdere.
Men det er ikke pointen.
Nej, pointen er derimod, at der i kulissen er medspillere, der gør aktørerne på pladsen bedre.
Selvom produktiviteten løbende forbedres i byggebranchen, halter den stadig efter flere andre brancher. Derfor er nye digitale løsninger er særligt vigtige Christina Hvid, adm. direktør i Molio og jurymedlem
Ikke mennesker, men derimod digitale løsninger og teknologier. De holder overblikket, simplificerer, systematiser og effektiviserer processer og hjælper førnævnte fagfolk med at kanalisere tiden og energien derhen, hvor der er brug for den.
Og det er netop den digitale kollega, som Digitaliseringsprisen ved Building Awards anerkender.
- Byggebranchen har nogle enorme udfordringer med at lave en grøn omstilling og forbedre produktiviteten. De digitale løsninger er altafgørende, ikke bare for produktiviteten, men også for kvaliteten af byggeriet, siger Mette Glavind, der er direktør ved Teknologisk Institut og ph.d. samt en del af Digitaliseringsprisens jury.
Hun bakkes op af Christina Hvid, adm. direktør i Molio, som også er en del af juryen.
- Selvom produktiviteten løbende forbedres i byggebranchen, halter den stadig efter flere andre brancher. Derfor er nye digitale løsninger er særligt vigtige. Desuden arbejder byggebranchen også på at blive mere bæredygtig, og her er digitaliseringen både vigtig og nødvendig, siger Christina Hvid.
Ordner dokumentationen
Et skarpt felt af aktører, der har excelleret i den digitale transformation ved at implementere innovative digitale løsninger og teknologier i byggeprocessen, er blevet slebet ned til tre finalister.
Den første nominerede i feltet er den digitale procesplatform SiteHub ApS, som ved hjælp innovative, teknologiske løsninger har skabt en datadrevet og digital model for logistik, ledelse og drift af byggepladsen.
- De bruger avanceret soft- og hardware og AI til at forbedre processen på byggepladsen, og byggeplads-produktiviteten øges med digitaliseringen. De har et stort fokus på data og dokumentation i forhold til bæredygtighed, siger Christina Hvid.
Mette Glavind, direktør ved Teknologis Institut, bakker op og fremhæver særligt brugen af AI. Hun håber, at det kan være med til at vise vejen for brug af kunstig intelligens i byggeriet.
- At de bruger avanceret teknologi og AI, og kombinerer det på en ny måde, er virkelig interessant, siger hun.
Reducerer fejl
I finalefeltet finder man også et andet digitalt system fra Platform.As.
Det samler både intra- og extranet, så både ansatte, kunder og partnere får adgang til forskelligt indhold og funktioner på samme platform. Derudover kan systemet planlægge bedre og mere effektiv transport til byggepladserne, hvilket kan reducere firmaers brændstof- og CO2-udslip.
- De har samlet alle arbejdsprocesser på en platform, hvor der både er medarbejdere og ressourcer inden for egne vægge, samtidig med at kunder kan bestille og se fakturaer. Det er godt løst og med til at minimere de fejl, der tit følger, når man går fra internt til eksternt, siger Mette Glavind
Ifølge Christina Hvid er det også med til at skabe et bedre arbejdsmiljø for den enkelte ansatte.
- Det giver fleksibilitet og sikkerhed hos byggevirksomhederne, der gør det lettere for den enkelte medarbejder at fokusere på sin opgave, siger Christina Hvid.
3D-byggeri reducerer tidsspild
Den sidste finalist er 3D-print-pionererne 3DCP Group, der som de første i Danmark har udviklet en teknologi, som kan printe betonboliger.
Med printboliger i alt for Guatemala og Ukraine til Holstebro, hvor 3D-printede studeboliger står klar i 2025, er vejen for en dansk æra med effektivt, innovativt og digitalt byggeri med mindre ressourcespild banet.
- De laver moderne højkvalitetsboliger, som er produceret tidseffektivt og med fokus på at minimere ressourceforbruget, Christina Hvid.
Mette Glavind er imponeret over, hvordan 3DCP har formået at løfte 3D-printet byggeri til et nyt niveau ved at finde de rette nicher.
- De har taget 3D-print-byggeriet og løftet det fra at være en lidt hypet ting til at være en realistisk teknologi til udvalgte konstruktionstyper, hvor 3D-print giver mening, siger hun.
Kort om Digitaliseringsprisen
Digitaliseringsrisen går til en aktør i byggebranchen, der er frontløber i forhold til den digitale transformation i bygge- og anlægsbranchen, eller på anden måde udmærker sig med gode eksempler på digitaliseringsprocesser og teknologi inden for projektering, opførelse, drift, service med mere.
Nøglepunkter
- Teknologisk innovation: Modtageren er en pioner i anvendelsen af avancerede digitale teknologier inden for byggeriet.
- Digital transformation: Fokus på betydelige bidrag til digitalisering af bygge- og anlægsbranchen.
- Effektivitet og præcision: Demonstrerer, hvordan digitalisering forbedrer effektivitet og præcision i byggeprojekter.
- Bæredygtighed: Anvendelse af teknologi, der bidrager til mere bæredygtige byggepraksisser.
Juryen til Digitaliseringsprisen:
- Mette Glavind, direktør og ph.d., Teknologisk Institut
- Louise Boel, Head of Program hos KEA – Build
- Janus Sandsgaard, chefkonsulent, digitalisering, hos Tekniq Arbejdsgiverne
- Christina Hvid, adm. direktør, Molio og ConTech Lab
- Mette Marie Vad Karsten, Lead Anthropologist (PhD), Brand og Sikring
Prisuddelingen finder sted 21. november 2024 ved en stor gallaaften i The Plant på Amager.
Artiklen er en del af temaet Building Awards 2024.