Se og lær: Tre særligt veludførte projekter i Danmark i 2024
Der findes de byggerier, som bare skulle være blevet ved tanken; været forblevet en streg på papiret.
Og så findes der de projekter, som man stopper op for og beundrer. Hvor man i en afvejning af fascination og ærgrelse mærker en lille stikkende følelse af, at man gerne ville have været en del af lige præcis det projekt.
Det er den sidste type, som Projektudviklingsprisen til Building Awards ønsker at hylde.
De virksomheder, der har skabt et enestående projekt eller område, som udmærker sig særligt i en hellig treenighed af innovation, arkitektonisk kvalitet og bæredygtighed, bliver anerkendt.
I et stærkt felt af danske projekter er feltet blevet kogt ned til tre nominerede, der fordeler sig rundt om i landet.
Men hvad er det, der gør disse tre projekter til noget særligt? Licitationen giver dig et overblik.
Sjællandsk Muld, Hvalsø
Det er ikke, fordi bofællesskaber er et nybrud inden for byggeriet. Det er derimod tilgangen, som bofælleskabsudvikleren Almenr i samarbejde med Enemærke & Petersen og tegnestuen Effekt har haft til bo- og byggefællesskabet Sjællandsk Muld, som har fået juryen til at spærre øjnene op.
Dem, der faktisk skal bo og leve i landsbyen, har løbende i byggeprocessen haft mulighed for at komme med krav og ønsker og på den måde hævet byggeriets barre for bæredygtighed og kvalitet.
Projektet viser, hvordan en koordineret samarbejdsindsats med alt mellem beboere og bygherrer kan kaste et højkvalitetsbyggeri af sig med plads til kærlighed for den arkitektoniske æstetik med tagudhæng og et byggeri i lutter åndbare materialer.
Sjællandsk Muld er selvforsynende med energi og varme, da fællesskabet har Danmarks største privatejede jordvarmeanlæg. Sjællandsk Muld har også inkluderet genbrugsmaterialer i de nybyggede huse og rammer en LCA (Livscyklusvurdering) på 5,6 inden for Reduction Map.
35 familier skal i slutningen af 2024 flytte ind i Sjællandsk Muld i naturområdet lidt uden for Hvalsø.
Lærlingenes Hus, Allinge
Den fortsat stigende urbanisering, hvor flere folk flytter mod de større byer, har bragt nutidens byggerier ind i en tidsæra, der vel nok bedst kan beskrives som en form for Ritter Sport-periode. Det skal være praktisk og firkantet.
Affolkningen af Vandkantsdanmark har også efterladt flere smukke, historiske huse øde hen til en skæbne i langsomt forfald.
Derfor kan det heller ikke undgå at give varme i byggehjertet og give anledning til at kippe med byggehjelmen, når et både miljømæssigt og social bæredygtigt projekt som Lærlingenes Hus på Bornholm bygger bro mellem fortidens håndværk og fremtidens bæredygtige løsninger.
Projektet er blevet til i et omfattende restaureringsprojekt, som er udført af 26 lærlinge fra forskellige fagretninger og regioner i landet. Disse lærlinge har i samarbejde med en stor gruppe arkitektstuderende givet det gamle bindingsværkshus fra 1847 et tiltrængt liv igen.
Det er et skoleeksempel på en fusion af teori og praksis, der både ærer husets historiske værdi og opfylder moderne behov og bæredygtighedsstandarder. Det har sikret, at værdifuld indsigt og håndværksmæssige færdigheder bliver videregivet til en ny generation af håndværkere.
Det er arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk, som står bag projektet og ejer Lærlingenes Hus.
Træ, Aarhus
Lige så simpelt som navnet er, lige så unikt er projektet.
For Træ, som højhuset på Sydhavnen i Aarhus hedder, har været med til at sætte nye standarder for, hvad der er muligt, når det kommer til at bygge stort, prægtigt og bæredygtigt.
Udover at være Danmarks højeste træbyggeri med sine 78 meter og 20 etager er det stort set kun bygget af genanvendte materialer, som er gennemtestede, så de fortsat lever op til de krav og regler, der er i dag.
Blandt andet er solskærmene bygget af aflagte vindmøllevinger, vinduesruderne er genbrugte, ligeså er toiletterne, der alle er aflagte, ligesom 2.000 gamle armaturer fra Netto-butikker bliver brugt til belysning.
Faktisk er det kun byggeriets vitale dele såsom nødudgangene og bærende fundamenter, der er bygget i beton.
Træ er blevet til i samarbejde med PFA Ejendomme, Kilden og Hindby, Lendager, Artelia, Kaj Ove Madsen Aarhus, samt Aarhus Kommune og Realdania som støttende parter.
Projektudviklingsprisen
Projektudviklingsprisen går til en virksomhed, der har skabt et enestående projekt eller område, som udstråler innovation, arkitektonisk kvalitet og bæredygtighed. Prisen hylder projekter, der ikke blot bygger men transformerer og beriger deres omgivelser.
Nøglepunkter:
- Innovation og Unikhed: Prisen går til projekter, der skiller sig ud gennem nyskabende og kreative løsninger.
- Arkitektonisk og Funktionel Excellence: Projekter, der kombinerer æstetik med praktisk funktionalitet, og som harmonerer med omgivelserne.
- Bæredygtighed og Miljøhensyn: Fokus på bæredygtige byggepraksisser og positiv indvirkning på miljøet.
- Samfundsmæssig Værdi: Projekter, der forbedrer tilgængeligheden og bidrager positivt til lokalområdet.
Juryen består af:
- Henrik Mielke, formand for DI Byggeri, adm. direktør i Scandi Byg
- Torben Bjørk Nielsen, adm. direktør, Hoffmann A/S
- Lone Bendorff, adm. direktør og partner, C.F. Møller Danmark A/S
- Jesper Ring, adm. direktør, Frame
- Sine Juul Praastrup, Senior Vice President, Cowi A/S
Prisuddelingen finder sted den 21. november 2024 ved en stor gallaaften i The Plant på Amager.
Artiklen er en del af temaet Building Awards 2024.