23948sdkhjf

DI Byggeri til kamp for emissionsfrie arbejdsmaskiner og byggepladser

Efterspørgslen efter maskiner uden udledning skal op i fart for at påvirke produktionsleddet. DI Byggeri støtter nu sine medlemmer i at levere og anvende emissionsfrie bygge- og anlægsmaskiner

1000 nye emissionsfrie bygge- og anlægsmaskiner. Mindst.

Det har en stor gruppe offentlige bygherrer en fælles ambition om at skabe forudsætninger for, at der bestilles frem mod 2028, for dermed at skabe skred og ændringer i produktionsleddet.

Flere erfaringer med dette er nødvendige, også for at vores medlemmer kan implementere emissionsfrie løsninger - både for de mindre og for de større maskiner Elly Kjems Hove, underdirektør i DI Byggeri

Nu har DI Byggeri så underskrevet en partnerskabserklæring med Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI) om omstilling til emissionsfrie arbejdsmaskiner på offentlige byggepladser. 

- I DI Byggeri er vi opmærksomme på, at vores medlemmer endnu ikke fuldt ud leverer eller anvender mindre maskiner og materiel, der allerede er tilgængelige på markedet i emissionsfrie udgaver, siger Elly Kjems Hove, underdirektør i DI Byggeri, i en pressemeddelelse.

Om skaleringsprocessen

Skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner' - en ny metode indført af CO-PI - er et tværoffentligt samarbejde, hvor flere offentlige organisationer går sammen om en fælles udfordring, så det bliver mere attraktivt for private virksomheder at udvikle nye løsninger.

Målet for skaleringsprocessen er at sætte skub i serieproduktionen af eldrevne maskiner ved at gå sammen og sætte volumen på efterspørgslen af eldrevne maskiner i alle størrelser og kategorier.

De offentlige bygherrer, der aktuelt deltager er:

  • Københavns Kommune
  • Aalborg Kommune
  • Aarhus Kommune
  • Frederiksberg Kommune
  • Middelfart Kommune
  • Slagelse Kommune
  • Rudersdal Kommune
  • Esbjerg Kommune
  • Odense Kommune
  • Region Hovedstaden
  • Metroselskabet og Hovedstadens Letbane
  • Vejdirektoratet
  • Sund & Bælt
  • Novafos
  • Aarhus Vand
  • Aarhus Havn
  • Aalborg Forsyning
  • Kildedal By

Kilde: DI Byggeri

- Flere erfaringer med dette er nødvendige, også for at vores medlemmer kan implementere emissionsfrie løsninger - både for de mindre og for de større maskiner, tilføjer underdirektøren.

Udbredelsen af entreprenør- og anlægsmaskiner uden udledninger skal først og fremmest minimere byggeriets aftryk på klimaet samt luft- og støjkvaliteten, men det vurderes også at ville forbedre nær- og arbejdsmiljøet i byggeprojekter til gavn for medarbejdere og borgere.

1.000 maskiner

Siden 2022 har 19 offentlige bygherrer via skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie maskiner' arbejdet sammen med leverandørerne for at skabe forudsætningerne for, at emissionsfrie arbejdsmaskiner på offentlige byggepladser kan lade sig gøre.

For at være sikker på, at efterspørgslen fører til ændringer i produktionsleddet, har bygherrerne arbejdet efter en fælles ambition om, at den samlede indsats vil føre til, at der fra i dag og frem til 2028 bestilles minimum 1.000 nye emissionsfrie maskiner.

14 af landets største offentlige bygherrer underskrev i november 2023 en hensigtserklæring om, at de fremover vil stille som krav, at entreprenører bruger emissionsfrie arbejdsmaskiner i bygge- og anlægsprojekter.

Underskrifterne blev sat på konferencen Grønt Gearskifte som en milepæl i CO-PI's skaleringsproces 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'.

Omstillingen er i gang

Tilgængeligheden af større emissionsfrie maskiner - typisk over 4-5 ton - varierer. I visse tilfælde findes de ikke eller er stadig på prototypeniveau. Det er heller ikke alle leverandører, som kan levere eller anvende større emissionsfrie maskiner med kort varsel eller til særlige opgaver. 

Men omstillingen er i fuld gang, og efterspørgslen fra de offentlige bygherrer er der.

Nu vil DI Byggeri så støtte sine medlemmer i at arbejde for hurtigere og i større omfang at kunne levere og anvende emissionsfrie bygge- og anlægsmaskiner til bygge- og anlægsprojekter.

Center for Offentlig-Privat Innovation

Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI) er et nationalt center, der bidrager til øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor gennem innovation – og til samfundets velfærd og vækst gennem flere innovative løsninger skabt i offentlig-privat samarbejde.

CO-PI er tværoffentligt finansieret via økonomiaftalerne mellem regeringen, KL og Danske Regioner.

Kilde: DI Byggeri

Hvis alle arbejdsmaskiner – små som store – er eldrevne i 2028, vil CO2-udledningen blive reduceret med 3,4 mio. ton.

Gevinsterne omfatter også færre sygedage, hospitalsindlæggelser og dødsfald. En analyse, som CO-PI foretog i efteråret 2023, viser, at mindre luftforurening kan betyde 15 færre tilfælde af for tidlig død over ti år.

Artiklen er en del af temaet MXtra - Maskin- og materiel.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125