23948sdkhjf

Konference: Bygherrer forpligter sig til grøn omstilling

På konferencen Grønt Gearskifte forpligtede 14 kommuner og andre offentlige bygherrer sig til at efterspørge emissionsfrie maskiner

Viljen var stor blandt de mere end 200 deltagere på konferencen Grønt Gearskifte, arrangeret af CO-PI Center for Offentlig-Privat Innovation i Industriens hus for nogle dage siden. En længere række af kommuner, regioner og statslige bygherrer forpligtede sig til at efterspørge CO2-venlige løsninger, når de udbyder arbejder.

Metroselskabet, Københavns Kommune, Aalborg Kommune, Esbjerg Kommune, Middelfart Kommune og Aarhus Vand, var blandt de 14, der underskrev en hensigtserklæring på konferencen.

Line Barfod, Teknik- og Miljøborgmester, Københavns Kommune, sagde i en pressemeddelelse efterfølgende:

"Det er supergodt for den grønne omstilling, at der er så bred opbakning til en målrettet indsats for at overgå til fossilfri arbejdsmaskiner. I min egen forvaltning i Københavns Kommune har vi flere projekter, der skal sætte skub i udviklingen. Vi har eksempelvis indført en bonusordning, som belønner eksterne entreprenører for at indsætte emissionsfri arbejdsmaskiner. Og et politisk flertal har i budget 2023 besluttet at tilføre ekstra midler, så de køretøjer og materiel, som kommunen fremover selv indkøber, udelukkende er eldrevne. Jo flere, der bakker op og deltager i indsatsen, desto hurtigere kan vi gennemføre en grøn omstilling af området."

Grøn strøm næste skridt

Lasse Frimand Jensen, borgmester, Aalborg Kommune:

"En grøn omstilling kræver en grøn indstilling, og her er emissionsfrie arbejdsmaskiner på byggepladserne et vigtigt skridt - også mod et bedre arbejdsmiljø. Som kommune har vi et stort ansvar for at træffe de smarte valg i dag, der kommer de næste generationer til gode. Det gør vi bedst i samarbejde med andre. Vi gentænker løbende vores egne arbejdsgange for at erstatte de fossile brændsler med rene energiformer som el. Hensigtserklæringen om emissionsfrie arbejdsmaskiner er til stor inspiration for det fremtidige arbejde. Næste skridt er at sikre endnu mere grøn strøm, så vi kan stå på mål for fremtidens krav til energi-infrastruktur - også på byggepladserne."

Jeg tror, at der skal krav til fra bygherreside, før der for alvor kommer til at ske noget, siger han, og tilføjer, at det jo også handler om at kunne have en business-case Stefan Viron, Bæredygtighedskonsulent, CP/Zeppelin Rental Danmark.

Velvilje ikke nok

- Det er faktisk det bedste arrangement jeg har set inden for bæredygtighed, siger bæredygtighedskonsulent i CP/Zeppelin Rental Danmark, Stefan Viron til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Det giver for det første opmærksomhed, og det vil på sigt have en positiv effekt. Og entreprenørmaskinerne er jo en ting, men hele byggepladsen er jo en del af kæden, og det er rigtigt vigtigt at man er med hele vejen rundt, siger han.

Han mener det er vigtigt for fremskridtet, at bygherren stiller kravene til brugen af de elektriske maskiner og andre tiltag, for eksempel på byggepladserne.

- Jeg tror, at der skal krav til fra bygherreside, før der for alvor kommer til at ske noget, siger han, og tilføjer, at det jo også handler om at kunne have en business case.

Partnerskaber er vejen frem

Hos Loxam var adm. direktør Carsten Hoeck også til stede.

- Vi satser på partnerskaber – også med kommuner, som vi for eksempel har det med Aalborg Kommune. Her er det hele byggepladsen, vi arbejder med at gøre emissionsfri, og det tror vi, der er vejen frem, siger Carsten Hoeck til Licitationen.

14 bygherrer

  • Københavns Kommune
  • Aalborg Kommune
  • Metroselskabet og Hovedstadens Letbane
  • Frederiksberg Kommune
  • Esbjerg Kommune
  • Odense Kommune
  • Aarhus Kommune
  • Middelfart Kommune
  • Region Hovedstaden
  • Novafos
  • Aalborg Forsyning
  • Aarhus Vand
  • Aarhus Havn
  • Kildedal By

CO-PI

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097