23948sdkhjf

Nye undersøgelser kan redde Amagers ældste højhus fra bulldozerne

Undersøgelser viser, at råhuset i Amagers ældste højhus godt kan reddes og renoveres. Det har givet drømmen om at indrette ungdomsboliger frem for at rive ned vind i sejlene

Siden 1971 har højhuset på Peder Lykkes Vej været en del af Amagers skyline.

Men i de seneste 14 år har det stået til nedrivning, og i 2022 måtte de sidste beboere forlade ejendommen, da det ikke længere var forsvarligt at blive.

Men nu kan det være et vise sig at blive et spørgsmål om hvorvidt - og ikke længere hvornår - bulldozerne rykker ind.

Spørgsmålet er dybest set, om vi har råd til ikke at være nysgerrige på og undersøge, om det kan lade sig gøre at bevare dele af bygningen? Villy Brejning, formand, Domea København

Boligselskabet Domea København, som ejer bygningen, og Domea.dk, som er administrator, har således stillet spørgsmålet: Kunne man mon i bæredygtighedens navn bevare en del af bygningen - nærmere bestemt råhuset - og på den måde nøjes med at nedtage de beskadigede ydre dele af betonkonstruktionen?

- Vi er med tiden blevet mere opmærksomme på det utidssvarende i bare hovedløst at rive ned og køre væk, siger formand i Domea København, Villy Brejning, i en pressemeddelelse.

- Spørgsmålet er dybest set, om vi har råd til ikke at være nysgerrige på og undersøge, om det kan lade sig gøre at bevare dele af bygningen? Der er, som jeg ser det, mange gode grunde til at renovere et hus som dette, hvis det overhovedet kan lade sig gøre, fortsætter han.

Noget står ikke til at redde

Ud over at minimere ressourceforbrug og CO2-aftryk væsentligt vil man med en renovering også bevare en del af den gamle bygning - og dermed også den historie, som knytter sig til Amagers ældste højhus. Samtidig kunne en transformation bane vejen for en masse ungdomsboliger.

- Der er en del af bygningen, som ikke står til at redde. Sådan er det. Men hvad med resten? Hvis vi som boligselskab både kan bidrage til at skabe nye attraktive boliger i byen, som bygger videre på en fælles lokalhistorie, så vil vi gerne det, siger formand Villy Brejning.

Bestyrelsesformanden bakkes op af Mette Mogensen, som er by- og boligudviklingschef i Domea.dk. Hun henviser til, at en transformation med udgangspunkt i det eksisterende råhus vil give god mening i et bæredygtigheds- og ressourceperspektiv.

Plan om nedrivning af Peder Lykke-højhuset

  • Peder Lykke-højhuset på Amager står til nedrivning. Det husede i sin tid beboere i 240 lejligheder, men i 2022 fraflyttede de sidste beboere bygningen, da det ikke længere var forsvarligt at blive.
  • Årsagen til rømningen skyldtes ikke mindst de ydre konstruktioner ved svalegangene, som var 'trætte' efter 50 år med vind og vejr.
  • Dertil kom, at evakueringsmulighederne via de udvendige altangange var blevet forringet som følge af en række midlertidige foranstaltninger, der var lavet for at understøtte bæreevnen.
  • En endelig afklaring på, hvad der skal ske med højhuset forventes at foreligge i løbet af 2025.

Kilde: Domea

Råhuset kan reddes

Drømmen om at bevare råhuset har fået mere vind i sejlene, efter at det er blevet endeligt bekræftet, at bygningen statisk godt kan reddes og renoveres. 

Det viser undersøgelser, som rådgiverkoncernen Sweco har gennemført hen over de seneste måneder. 

Samtidig er der set på nye brandtekniske løsninger, når betonsvalegangene uden på huset fjernes, og der skal laves nye flugtveje. Og også her er der fundet løsninger.

Derfor er boligselskabet og Domea.dk nu gået i dialog med Københavns Kommune og Landsbyggefonden, om hvorvidt - og i givet fald hvordan - en transformation af Peder Lykke-højhuset kan komme i stand.

- Finansieringen og den politiske godkendelse skal selvfølgelig falde på plads - det er det, vi arbejder på i øjeblikket. Men der er en god dialog og stor velvilje fra både Københavns Kommune og Landsbyggefonden i forhold til at afsøge mulighederne for en delvis bevarelse af det gamle højhus, fortæller Mette Mogensen.

Det endelige politiske tilsagn om støtte, skema A, er endnu ikke givet, og det er en forudsætning for, at visionen kan blive til virkelighed.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125