23948sdkhjf

Hovedrig familiefond skyder omdannelse af hospitalstårn i gang

Både ambitionerne og kravene til bæredygtighed er høje i byudviklingsprojektet, der skal omdanne det tidligere sygehus i midten af Holstebro til en ny bydel. 

På byens tidligere sygehus knejser ”sengetårnsbygningen” op som en markant skikkelse. Nu engagerer den lokalt forankrede Færchfonden sig i projektet ved at igangsætte en analyse af den næsten 20.000 kvm tårnbygnings fremtidige anvendelse.

- Færchfonden vil gerne gøre en forskel for Nordvestjylland og Holstebro. Vi tror, at vi med vores tilbud til Arealudviklingsselskabet om at lave denne analyse, kan understøtte ambitionen om et bæredygtigt byudviklings- og transformationsprojekt, udtaler Rasmus Færch, bestyrelsesformand for Færchfonden, i en pressemeddelelse.

Omdannelsen af Holstebro Sygehus

  • I 2022 blev Holstebro Sygehus lukket og flyttet til Regionshospitalet Gødstrup efter mere end 120 års virke. Holstebro Kommune overtog derefter sygehuset og selve grunden fra Region Midtjylland.
  • Holstebro Kommune, Akselerator A/S og Færchfonden indgik en aftale om at udvikle det tidligere sygehus til en ny bydel. Derfor stiftede de tre parter Arealudviklingsselskabet Sygehusgrunden i 2022 med det formål at drive byudviklingsprojektet.
  • Arealudviklingsselskabet Sygehusgrunden købte i 2023 sygehusgrunden og de eksisterende bygninger af Holstebro Kommune. Selve sygehusgrunden er på 8,3 ha. og rummer ca. 86.000 eksisterende etagemeter. Sygehusgrunden, der anvendes som samlebetegnelse for området, har en unik placering i bymidten mellem Holstebro gågade og Holstebro Lystanlæg. Dette skaber muligheder for boliger, aktivitetsrum, opholdsrum, oplevelser m.m.
  • Byudviklingsprojektet på Sygehusgrunden har en ambitiøs bæredygtig og cirkulær tankegang. Det er bl.a. målet, at størstedelen af de eksisterende bygninger skal bevares og transformeres til nye formål.
  • Færchfondens igangsatte analyse drejer sig om de fremtidige anvendelsesmuligheder for den såkaldte ”sengetårnsbygning” som tidligere bl.a. indeholdte akutmodtagelse, fødeklinik og sengeafsnit. Sengetårnsbygningen er på næsten 20.000 kvm fordelt på ni etager.

Kilde: Færchfonden

- Sengetårnsbygningens højde og drøjde skaber muligheder for mange forskellige slags boligtyper. Den tidligere akutmodtagelse, der støder op til bygningen, er naturligt sammenhængende hermed og vil derfor også indgå i analysen. Hvilke funktioner, udover boliger, bygningerne kan rumme, forventer vi også at analysen sætter retning på, fortsætter formanden.

Cubo og Søren Jensen på sagen

Det er Arealudviklingsselskabet Sygehusgrunden som er ansvarlig for projektet, hvor målet er, at størstedelen af det eksisterende byggeri på i alt 86.000 etagemeter beholdes og transformeres til nye formål.

Analysen vil ligeledes forholde sig til et bud på offentlig udsigt fra sengetårnsbygningens tagterrasse samt Arealudviklingsselskabets ambitioner om en gågadeforbindelse, der forbinder den kommende bydel med den eksisterende gågade i Holstebro. 

- Analysen indebærer blandt andet en miljøscreening og belysning af mulig genanvendelse af eksisterende materialer og bygninger, en markedsanalyse samt programmering og skitseforslag til bygningens fremtidige anvendelse, udtaler Claus Omann Jensen, direktør for Færchfonden, og tilføjer:

- Vi forventer at præsentere Færchfondens bestyrelse for analyseresultaterne ultimo 2024, som herefter, sammen med Arealudviklingsselskabet, kan tage stilling til fondens videre involvering, herunder inddragelse af samarbejdspartnere og medinvestorer. 

Færchfonden har entreret med rådgiverne Cubo Arkitekter og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma til at understøtte analysearbejdet.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125