23948sdkhjf

Mod milliardmål: Hovedstadens store udviklingsselskab sætter rekord

By & Havn gentager tocifret omsætningsvækst og bevæger sig mod målet om milliardomsætning ved udgangen af 2027

Det bedste i selskabets historie. Den mærkat hæfter By & Havn på omsætningen i sin netop offentliggjorte 2023-årsrapport.

Det store arealudviklingsselskabs omsætning steg da også med 15 pct. sidste år og nåede 584 mio. kr. Det er det andet år i træk, at By & Havn leverer en tocifret vækst i omsætningen.

- Vi er glade for omsætningsrekorden, især fordi det giver tro på, at de investeringer, vi gør nu, vil være med til at indfri vores langsigtede mål om 1 mia. kr. i årlig omsætning i årene lige efter 2027, siger adm. direktør i By & Havn, Anne Skovbro, i en pressemeddelelse.

Den stigende omsætning er en del af det overordnede mål i By & Havns nye forretningsstrategi om at skabe grundlag for en årlig omsætning på 1 mia. kr. ved udgangen af den nye strategiperiode i 2027.

En strategi, der skal opnås ved fortsatte investeringer inden for alle selskabets forretningsområder.

Resultatet i 2023 var et underskud på 760 mio. kr.

Samlet set betegner By & Havn 2023-resultatet for tilfredsstillende resultat ”set i lyset af konjunkturforholdene på ejendomsmarkedet.” Ser man bort fra værdireguleringer af investeringsejendomme og gæld, er resultatet på 81 mio. kr.

Spredning

Arealudviklingsselskabet sigter også mod at sprede de forretningsmæssige risici over flere forretningsområder, hvilket skal øge robustheden i økonomien.

I 2023 blev der investeret mere end 700 mio. kr., der med tiden skal øge indtjeningsgrundlaget inden for felterne Udlejning, Parkering og Havnedrift. Hertil kommer, at der sidste år er investeret 600 mio. kr. i byudviklingen, der er en forudsætning for de kommende års salg af byggeretter.

Endelig er investeringerne i Lynetteholm finansieret gennem By & Havn med mere end 500 mio. kr. i 2023.

1 milliard til egenkapitalen

De store investeringer og den øgede omsætning ventes også at vise sig i resultatet i de kommende år.

Målet er at forbedre egenkapitalen med 1 mia. kr. i perioden 2024-2027. Resultatudviklingen kan dog variere en del fra år til år afhængig af renteudviklingen og konjunkturerne på ejendomsmarkedet, påpeger By & Havn.

Salget af byggeretter var relativt lavt i 2023. Der blev samlet solgt byggeretter for 256 mio. kr., hvilket er lavere end gennemsnittet de foregående år.

Som forklaring peger selskabet blandt andet på, at udvalget af lokalplanlagte boligbyggeretter i flere af selskabets udviklingsområder er ved at være begrænset.

Hertil kommer, at de seneste par års udvikling i rente og inflation har reduceret efterspørgslen efter især byggeretter til erhvervsformål.

- På salgssiden har det, som forventet, været et stille år, men allerede nu mærker vi en stigende interesse, udtaler Anne Skovbro.

Vil sælge for 3 milliarder

For den kommende strategiperiode 2024-2027 er det målet at sælge byggeretter for mindst 3 mia. kr. Og det mål er kommet godt fra start, da By & Havn netop har offentliggjort det største salg i selskabet historie; salget af Enghave Brygge til AP-Pension.

På længere sigt forventes en fortsat positiv udvikling i salgsomfanget - især for byggeretter til boligformål, der skal være med til at dække en del af behovet for boliger til Københavns Kommunes forventede befolkningstilvækst de kommende mange år.

By & Havn
Regnskabsår 2023 2022
Alle tal i mio. kroner
Omsætning 584 508
Resultat af kapitalandele 137 199
Resultat af primær drift 228 184
Finansielle poster netto (inkl.markedsværdiregulering af gæld) -864 1.691
Resultat -760 1.276
Egenkapital -1.101 -342
Kilde: By & Havns årsrapport 2023

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11