23948sdkhjf

Luksus-husbygger sætter konkurrenterne til vægs

Mens husbyggernes toplinjer bløder, har Lind & Risør A/S først lige afleveret de sidste boom-ordrer

-61 pct., -45 pct., -35 pct. 

Det ser voldsomt ud på de største danske husbyggeres toplinjer, der beskrives som "blødende", "styrtdykkende" og "i frit fald".

Men da markedet stak af i 2022, stak Lind & Risør A/S en finger i jorden. Resultatet er en toplinje i 2023, der blot falder med 13 pct., og som dermed er langt mere stabil end konkurrenternes.

Det viser den nye årsrapport for 2023, som husbyggeren offentliggjorde torsdag, og hvor resultatet betegnes som tilfredsstillende.

Så hvorfor gik det ikke så galt for Lind & Risør?

Stop til boom 

Den første årsag, som Jan Hansen, der er adm. direktør i Lind & Risør A/S, peger på, er udeblivelsen af et produktions-boom. 

- Vi var ikke ude og sælge 50 pct. mere. Vi øgede kun mængden af enheder meget svagt, siger han. 

Men kunne I ikke have øget jeres produktion af enheder med 50 pct.?

- Jo, vi kunne sagtens sælge dem, men vi kunne ikke bygge dem. Når det går stærkt i samfundet, er det ikke til at få ordentlige håndværkere, og vi fokuserer meget på kvalitet. Så for ikke at få lavet noget skidt, har vi bevidst holdt vores salg af enheder nede, forklarer han. 

Husbyggeren fra Sjælland bygger blandt andet arkitekttegnede huse langs Strandvejen i Nordsjælland. 

Om Lind & Risør

Lind & Risør A/S er et arkitekt- og byggefirma etableret i 1980 af arkitekterne Torben Lind og Steen Risør. I 2004 trådte Steen Risør ud af virksomheden, som i dag ejes alene af familien Lind.

Lind & Risør bygger omkring 350 huse om året udelukkende på Sjælland. Heraf er cirka halvdelen enfamiliehuse til private, mens den resterende del er projektbyggerier af rækkehuse.

Størstedelen af Lind & Risørs byggeriet befinder sig mellem Køge, Roskilde og Helsingør. 

Lind & Risør-koncernen er gennem holdingselskaber ejet af både Torben Lind og hustru sammen med børnene gennem et andet holdingselskab. 

Kilde: CVR, Lind & Risør, Jan Hansen og Licitationens brancheanalyse

Vælger ventetider

I stedet for at øge antal enheder i produktion markant valgte man en anden vej: 

- Da det gik allerstærkest, øgede vi leveringstiden. Vi fordelte det, så vi havde en stor ordrebeholdning over længere tid, siger Jan Hansen.

Direktøren fortæller, hvordan man typisk havde omkring et års ventetid på større huse. Helt op til et år og tre måneders ventetid kunne man som Lind & Risør-kunde forvente, da det gik rigtigt stærkt.

- Vi har først afleveret de sidste af vores enheder fra byggeboom-perioden omkring julen 2023.

Husbyggere - Infogram

Stabil toplinje, stabil produktion... 

På flere af de andre store husbyggeres toplinjer var der i 2022 voldsomme stigninger at spore.

Lind & Risør har i senere år holdt sin omsætning mellem 1.170 mio. kr. i 2019 og 904 mio. kr. i 2023. Den forsigtige tilgang har betalt sig i forhold til forsyning af materialer:

- Vi har holdt produktionen på et stabilt niveau. Vores leverandører er ikke blevet overraskede over, at de pludselig skulle levere dobbelt så meget til os. Vi har øget produktionen lidt - måske 10-15 pct. på parcelhussiden - men det har leverandørerne kunnet imødekomme, fortæller Jan Hansen.

Vi er yderst tilfredse med det her årsregnskab Jan Hansen, adm. direktør

...og stabil indtjening 

Også indtjeningen hos Lind & Risør A/S har holdt et pænt niveau.  

Resultatet af primær drift og årets omsætning resulterede i en overskudgrad (EBIT-margin) på 13,3 pct. Det er det laveste i flere år, hvor den højeste lød på 18,4 pct. i 2020. 

Jan Hansen er dog godt tilfreds: 

- Vi er yderst tilfredse med det her årsregnskab set i lyset af de problemer, branchen har været igennem.

Parcelhuse koster

Når man som Lind & Risør sælger parcelhuse til en fast pris, kan en lang leveringstid have store konsekvenser for indtjeningsgraden per byggeri:

Parcelhusene har ikke givet os den indtjening, de skulle Jan Hansen, adm. direktør

- På parcelhussiden har vi været ramt ligesom vores kolleger i husbyggerbranchen. Der har været stigende priser, og de har ikke givet os den indtjening, de skulle. Det er årsagen til, at vores overskud er faldet, fortæller Hansen.

Husbyggeren, der udelukkende bygger på Sjælland, har præsteret et resultat på 86,3 mio. kr. på bundlinjen. Det svarer til et fald på 28,8 pct. fra året forinden.

Gode rækkehuse 

Så hvis det ikke er parcelhusbyggerierne, hvad holder så overskuddet oppe hos Lind & Risør? 

Jan Hansen peger på to ting: 

Det første er "gruppehuse" - en fælles betegnelse for blandt andet rækkehuse. Her har Lind & Risør haft en række gode projekter, der bærer overskuddet oppe. 

Det andet er jord. 

Det brune guld

- Forskellen på os og en del af vores kollegaer er, at vi ud over byggesiden også har projektudvikling med. Vi køber jord af kommunen eller landmanden og udvikler den, fortæller Jan Hansen. 

Han understreger vigtigheden af Lind & Risørs investeringer i jord: 

Det er vores investeringer i jord, der giver fløden Jan Hansen, adm. direktør

- Det er primært vores langsigtede investeringer i jord, der har givet resultaterne.

Lind & Risør investerer ofte i jord, hvor der gerne går 10 år, før det er udviklet. 

- Vi havde stadig haft et fornuftigt resultat, hvis vi havde levet af kun at bygge. Men det er vores investeringer i jord, der giver fløden, siger Jan Hansen. 

Derfor gik det

En kombination af hurtige reaktioner, fokus på kvalitet i ansatte, gode gruppehus-projekter, lang ventetid og langsigtede investeringer i jord, har altså holdt Lind & Risør fra at "bløde", "styrtdykke" og "falde frit". 

- Vores filosofi må være, at der ingen grund er til at blive dobbelt så store på omsætningen og tjene det halve. Vi har en størrelse nu, hvor vi mener, vi kan magte det og være skarpe på de fleste fronter, slår Jan Hansen fast. 

2024-planer 

Om ordrebeholdningen i 2024 siger Jan Hansen: 

- Vi er helt fremme ved tredje eller fjerde kvartal, før vi har afleveringer på de ordrer, vi har i bogen på nuværende tidspunkt, siger han og løfter sløret for forventningerne til det igangværende år.

- Heldigvis ser markedet positivt ud. Vores forventninger til 2024 er nogenlunde på samme niveau, som vi har set i 2023, siger Jan Hansen. 

Usædvanlig kapital 

Lind & Risør får nok heller ikke problemer med likviditeten de kommende år. Selskabets egenkapital lyder på over 400 mio. kr., og husbyggeren er ejet af Torben Lind og familie, der med sin milliardformue er blandt landets rigeste

Familien (Lind, red.) har ikke brugt penge på Porscher Jan Hansen, adm. direktør

Jan Hansen bemærker da også, at den usædvanlige kapitalsituation har sine fordele: 

- Familien (Lind, red.) har ikke brugt penge på Porscher og den slags. Vi skal ikke ud på markedet og låne penge af banker. Det gør vi selvfølgelig også, men vi har relativt let til midlerne, siger han.

LIND & RISØR A/S
Regnskabsår 2023 2022
Valuta mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 904,6 1043,1
Bruttofortjeneste 355,1 413,7
Resultat af primær drift 120,4 158,8
Resultat før skat 110,7 155,5
Årets resultat 86,3 121,2
Balancestatus 702,5 866,2
Egenkapital 436,5 471,4
Antal ansatte 311 327
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11