23948sdkhjf

Bæredygtighed handler også om arbejdsmiljø for håndværkerne

Genanvendelse af byggematerialer indebærer, at mange håndværkere udsættes for mere støv og flere sundhedsskadelige fibre end normalt. Det har Fiberbinder en løsning på.

Der har længe været stort fokus på CO2-regnskabet i byggeriets grønne omstilling. Men det helt store tema er nu genanvendelse af byggematerialer, der både imødegår klimaudfordringen og ressourceknapheden. ”Vi besøger mange messer i både Danmark og i udlandet, og her er det tydeligt, at hovedfokus i øjeblikket er på genanvendelse af byggematerialer. Både i form af den miljømæssige gevinst og i forhold til at gøre genanvendelse økonomisk bæredygtigt også. Men det er vigtigt at huske, at der i bæredygtighed også indgår en lige så vigtig social dimension. Her indgår arbejdsmiljø, og det er vigtigt at fremhæve, når vi taler om genanvendelse af materialer. For genanvendelse indebærer, at mange håndværkere bliver udsat for endnu mere støv og endnu flere sundhedsskadelige fibre end tidligere,” siger Morten Einshøj, partner, Fiberbinder, der har udviklet FiberbinderMetoden ®.
Morten Einshøj påpeger, at markedet har taget rigtig godt imod produktet, som både er økonomisk fordelagtigt og enkelt at anvende. Han håber også, at produktet fremover vil medføre, at håndværkernes arbejdsmiljø generelt vil blive prioriteret endnu højere, og at et godt arbejdsmiljø vil komme til at indgå som en integreret del af alle bæredygtige byggerier. ”Arbejdsmiljø fylder ikke så meget, som det burde, når vi taler om bæredygtighed i byggeriet. Men jeg håber, at vi kan være med til at skabe en generel forståelse hos alle byggeriets aktører helt op til de store byggemarkedskæder og de store rådgivere for, at et sundt arbejdsmiljø også bliver en central del af den bæredygtige agenda. Arbejdsmiljø er en lige så central del af bæredygtighed, som genanvendelse af byggematerialer. Ingen af delene kan stå alene,” siger Morten Einshøj.

”Arbejdsmiljø er en lige så central del af bæredygtighed, som genanvendelse af byggematerialer. Ingen af delene kan stå alene."
Morten Einshøj, partner i Fiberbinder

Fikserer fibre og støv
Baggrunden for udviklingen af Fiberbinder® er, at det ofte er umuligt at fjerne alle asbestfibre ved hjælp af traditionel rengøring og udsugning. Der vil stadig gemme sig asbestfibre i spærsamlinger, revner, sprækker og andre ufremkommelige steder. Det har den konsekvens, at efterfølgende håndværkere, som fx tømrere, elektrikere og blikkenslagere, risikerer at hvirvle de tilbageværende asbestfibre op og derefter risikerer at indånde fibrene med den store sundhedsrisiko, som det medfører. Men det problem løser FiberbinderMetoden®, idet påføring af Fiberbinder på de pågældende materialer fikserer asbest- og mineraluldsfibre og andet historisk støv. ”Metoden minimerer risikoen for spredning af sundhedsskadelige fibre til nærmiljøet og forbedrer arbejdsmiljøet for efterfølgende håndværkere. Med Fiberbinder kan man fx både undgå at rive en tagkonstruktion ned, selvom den har været asbestforurenet, og samtidig kan man sikre, at de efterfølgende håndværkere har et trygt arbejdsmiljø, når de skal forstærke spær, trække ledninger, lave ventilation osv. Så med vores produkt kan man genanvende nogle konstruktioner uden at forringe arbejdsmiljøet for håndværkerne. Og genanvendelsen sker på den mest simple måde - man behøver ikke tage bygningsdelene ned og sætte dem ind i et andet byggeri, man bevarer dem der, hvor de allerede står,” siger Morten Einshøj.

FIBERBINDER
Stiftet af Morten Einshøj, jurist og tidligere partner i et advokatfirma, og Jesper Haunstoft, der som malermester oplevede et behov for at gøre arbejdspladser mere sikre i forbindelse med asbestrenovering og derfor fik ideen til det let klæbrige produkt, som er udviklet med flere samarbejdspartnere. I Danmark har Fiberbinder vundet stort indpas hos bl.a. kommuner, boligforeninger, nedrivere, entreprenører og rådgivere, og virksomheden arbejder nu på, at FiberbinderMetoden® skal blive foreskrevet som standard ved afslutning af asbestrenovering - ikke blot i Danmark men også i resten af Europa og i USA og Australien, hvor produktet også er patenteret.
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078