23948sdkhjf

Torben Modvig efter skuffende regnskab: - Vi har ryddet op

Nordstern leverede fredag formiddag et skuffende regnskab. Adm. direktør Torben Modvig er ærgerlig, men forventer genrejsning i 2024. Blandt andet gennem tre nye forretningsområder

Nordsterns første konsoliderede regnskab er på mange måder skuffende læsning. 

I forhold til de tidligere udmeldinger endda meget skuffende, som det også direkte fremgår af regnskabet, der udkom fredag formiddag.

Her dykkede både omsætning og indtjening væsentligt.

Nordstern var - med adm. direktør Torben Modvigs ord - ramt af en perfekt storm, og det satte sig negative spor i tallene.

Når man laver én procent og er vant til at lave seks, så synes vi jo selv, at det kunne vi have gjort bedre, Torben Modvig, adm. direktør, Nordstern

- Vi er jo ikke selv tilfredse. Når man laver én procent og er vant til at lave seks, så synes vi jo selv, at det kunne vi have gjort bedre, siger Torben Modvig med reference til overskudsgraden på 0,9 pct.:

- Jeg havde foretrukket at kunne præsentere positiv vækst både i overskud og indtjening i vores første officielle regnskab for Nordstern. Men 2023 har været meget udfordrende år.

Eget vaskerum

Torben Modvig peger på en kombination af stigende omkostninger, problemer med rekruttering, en masse regn og stigende renter, som rammer udviklingsaktiviteterne hårdt. 

- Jeg tror, at mange af vores kollegaer ville være glade for at have sorte tal. Så resultatet er ikke tilfredsstillende, men heller ikke en katastrofe, lyder det fra topchefen.

Torben Modvig

  • Født 28. november 1973 i Silkeborg.
  • 1992: Officer i det danske forsvar.
  • 1995: Læste til civilingeniør med henblik på at skabe store konstruktioner som broer og større offshore-byggerier. Speciale i metaltræthed i broer i 2000.
  • 2000: Job hos Rambøll som konstruktionsingeniør og sidenhen projektleder.
  • 2009: Senere en del af NCC i mere end 10 år som administrerende direktør for NCC Bolig og derefter Bonava (der udspringer af NCC) fra 2016 i Danmark og Norge.
  • 2019: CEO for CASA og fra 2022 for det samlede Nordstern, der inkluderer det tidligere KPC Holding.
  • Privat bor Torben Modvig i Virum med Caroline og større børn.

Kilde: Nordstern

I ledelsesrapporten skriver topchefen, at en række projekter har påvirket resultaterne betydeligt. Hvilke projekter, der er tale om, ønsker han dog ikke at oplyse. 

- Den slags klarer vi i vores eget vaskerum, siger han.

Spørgsmålet er, om den perfekte storm, han refererer til, med markant vækst og stigende udgifter også kan ramme Nordstern. 

Noget lignende har formentlig ramt Dansk Boligbyg A/S, der mandag gik konkurs og efterlod en stribe kunder i sølet. Eksempelvis havde Dansk Boligbyg en nettomargin på en halv procent.

Men den sammenligning afviser Torben Modvig klart.

- Vi har brug for at konsolidere efter fusionen af to virksomheder. Men parallellen til Dansk Boligbyg synes jeg er helt urimelig, siger han:

- Alene det at vi har en milliard kroner i egenkapital (128 mio. for Dansk Boligbyg, red.) gør, at man slet ikke kan sammenligne os. Det er to vidt forskellige virksomheder, som er drevet vidt forskelligt.

I skriver selv, at I er vækstet markant de senere år, er det gået lidt for stærkt med væksten?

- Nej, det synes jeg ikke, man kan sige. Men evnen til at forudsige de prisstigninger, som kom på bagsiden af corona, har vi ikke haft. Men med en ordrebog på syv mia. kr., balance mellem omsætning og ordrebog og en høj soliditetsgrad synes jeg, at vi står super stærkt.

Har ryddet op

Nordstern har to forretningsben: Virksomheden er både totalentreprenør og ejendomsudvikler, og især det sidste ben er midlertidigt taget ud som indtjeningskanal som følge af rentestigninger fra 0 til 4 i løbet af året, fortæller han: 

- Jeg må jo erkende, at jeg ikke har forudset denne stigning koblet med stigende priser, siger Torben Modvig. 

Vi har ryddet op i de ting, som ikke var positive i 2023 Torben Modvig, adm. direktør, Nordstern

Nordstern skriver, at man i 2024 forventer en stigning i overskuddet til 170-185 mio. kr. Med andre ord vil man stort set være tilbage til 2022 efter et dyk til 46 mio. kr. i 2023.

Hvad bygger I den forudsigelse på?

- Vi har ryddet op i de ting, som ikke var positive i 2023. Det er et godt regnskabsprincip, at man tager et tab, når det truer, og en indtægt, når man har den i hånden. Vi står stærkere i 2024, og vores ordrebog signalerer, at 2024 bliver et væsentligt bedre år end 2023.

Han peger på, at Nordstern dels har fået en række store boligsager ind, dels har faste kunder som pensionskasserne, der fortsætter med at investere. 

Kort om Nordstern

Nordsterns direktion består af CEO Torben Modvig, CFO Jan Aarestrup, COO Michael Storgaard og CCO Johnny Hey. Bestyrelsesformand er Johannes Vielberth.

2022-tal:

  • Omsætning: 6,052 mio. kr.
  • Resultatet (EBITDA): 182 mio. kr.
  • M2 under opførelse: 803.000
  • Likvider: 1,054 mio. kr
  • Antal ansatte: 475
  • Ordrebeholdning: 7,484 mio. kr.

Nordstern er en sammenlægning af Casa og KPC, der begge er opkøbt af den paneuropæiske kapitalfond ActivumSG med base på den engelske kanalø Jersey. Nordstern hører under den sjette ejendomsfond i Activum. Fonden har fokus på investeringer i ejendomme i Europa.

Virksomheden har kontorer i København (Søborg), Horsens, Herning og Aarhus (Viby).

Kilde: Nordstern.dk

- Vi har flere gode boligsager på vej ind. De er nu prissat efter mere stabile prissætninger i materialer og underentreprenører, end vi kunne på en række sager i 2023, lyder det fra topchefen.

Tre nye ben

Torben Modvigs fokus for 2024 bliver andet tre nye forretningssegmenter.  

Det er pharma, hvor især Novo Nordisk og Fujifilm har store planer i Danmark, og som Nordstern gerne vil være en del af. Endelig vil virksomheden øge sit fokus på logistikmarkedet og øge satset på kommerciel renovering.

- Det er både i form af udvikling samt større byggesager, som vi faktisk har lavet nogle år og er komfortable med. Der tror vi, at vi kan tage mere af markedet. På kommerciel renovering og den store kontormasse, som ikke er energieffektive og skal løftes, er vi i dialog med flere virksomheder, siger Torben Modvig:

- Det er de tre ben, som skal have lidt mere kærlighed i 2024, siger han. 

Nordstern havde mere end en million kvadratmeter under opførelse i 2023 og overdrog over 2500 hjem. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127