23948sdkhjf

Mink-graveri kostede staten trecifret millionbeløb

Staten betalte mange millioner for at grave millionvis af døde mink ned. Da de blev gravet op igen, var prisen langt større

Transport, gravearbejde, rengøring og meget andet i forbindelse med nedgravning af de 15-17 millioner danske mink, som blev slået ned under coronapandemien, kostede staten i underkanten af 180 mio. kr.

Det viser nye tal fra Fødevarestyrelsen og Forsvarsministeriet ifølge Maskinteknik.

Ser man nærmere på svaret fra Fødevareminister Jacob Jensen til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg sættes der præcise tal på, hvor mange penge staten brugte på først at grave de mange millioner døde mink ned og senere op igen.

Fødevarestyrelsen havde udgifter på cirka 10,9 mio. kr. vedrørende nedgravning af mink.

Da de døde mink blev gravet op igen, havde Fødevarestyrelsen udgifter for cirka 168 mio. kr.

”Nedgravningsindsatsen blev gennemført af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) efter bemyndigelse fra Forsvarsministeriet og koordineret i den nationale operative stab (NOST) med deltagelse af flere myndigheder. Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, og ikke Fødevarestyrelsen, afholdt hovedparten af de operationelle omkostninger til selve nedgravningen af mink,” skriver fødevareministeren i svaret.

Under udgifterne til opgravningen af de døde dyr bemærkes det også, at cirka 32,7 mio. kr. af de 168 mio. kr. kan henføres til flytningen og modtagelsen af jorden hos meget omtalte Nordic Waste nær Randers.

Nedrivning i gang

I kølnvandet på aflivningen af de danske mink, har Bygningsstyrelsen sat gang i det, som er omtalt "Danmarks største nedrivningsopgave", altså nedrivningen af de mere end 1.200 minkfarme.

Udgifterne til nedrivningsopgaven er ifølge tal fra januar 2024 på 4 mia. kr. I sin helhed forventes de samlede udgifter til erstatningerne med videre til minkavlerne nu at udgøre cirka 29,5 mia. kr. Det er 6,3 mia. kr. mere end tidligere skøn.

I juni 2023 udpegede Bygningsstyrelsen navnene på de seks entreprenørfirmaer, der er tildelt en plads i rammeaftalen om nedrivning af minkerhvervets bygninger og anlæg.

I første rul af minkfarmnedrivninger, som blev tildelt i november 2023, gik opgaverne til G. Tscherning, Titan Nedbrydning og P. Olesen & Sønner. Anden pulje af nedrivninger blev i januar i år tildelt Kingo Karlsen, Titan Nedbrydning og Søndergaard A/S.

Seneste melding fra Bygningsstyrelsen er, at de næste 17 nedrivningsentrepriser, fordelt på fem miniudbud, ventes fordelt i løbet af april 2024.

Læs mere om: mink
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093