23948sdkhjf

Det kan betale sig at undgå gravearbejdet

Med styret underboring – eller no-dig – kan man lægge rør, ledninger og kabler uden den bekostelige og tidskrævende opgave med at fjerne jord og asfalt. Ud over at spare tid og ressourcer er det også en fordel for beboerne i området, der slipper for en række gener forbundet med gravearbejde.

Når man skal etablere ny fjernvarme, drikkevand, markvanding, spildevand, kabler m.m. kan det være et stort arbejde at grave op og fjerne jord og asfalt – for derefter at reetablere det igen, når ledningerne er lagt. Derfor vælger flere og flere en no-dig-løsning, som eksempelvis styrbar underboring. Metoden forgår ved at lave en pilotboring hvor man borer jernstænger gennem jorden til et modtagerhul, som eksempelvis ligger 200 meter fremme. Herfra trækker man det drikkevandsrør eller spildevandsrør eller lignende med retur, som man ønsker lagt i jorden. På den måde slipper man for at bryde asfalt og grave tonsvis af jord op under veje og overkørsler m.m.

Det er egentlig en gammelkendt teknologi, men den er for alvor blevet populær de senere år, forklarer Gert Nissen, der er medejer af Kjelkvist A/S, en virksomhed, der har specialiseret sig i styret underboring: “Fordelene er store, især i byerne. Dels sparer man både tid, penge og ressourcer, dels sparer det beboerne for de gener, der er forbundet med et længerevarende gravearbejde.”

Råder over tre maskiner

Udover de nævnte fordele kan man også fremhæve det bæredygtige perspektiv, som ifølge Gert Nissen bliver mere og mere vigtigt for Kjelkvists kunder, der især findes i fjernvarme- og forsyningsområdet. Kjelkvist er baseret i Tønder og Sønderborg og dækker det meste af Syd-, Sønder- og Midtjylland samt Fyn.

I øjeblikket råder virksomheden over tre maskiner til styrbar underboring. Det avancerede maskineri kræver en lastbil hvor div. værktøj, borehoveder og blandeudstyr til bentonit er indbygget i. Bentonit er inddæmmet ler, der fungerer som smøremiddel i processen, hvor de lange jernstænger bores gennem jorden.

“Med vores udstyr kan vi bore op til 300 meter rør i ét stræk, og skulle det blive nødvendigt med længere distancer, er det egentlig blot at investere i nogle flere jernstænger. Der er stort set ingen begrænsning for længde og dybde for styrbar underboring, så længe boniteten tillader, at vi kan styre vores udstyr i undergrunden. En af de største udfordringer er hvis der er mange og store sten, som kan være svære at navigere udenom,” siger Gert Nissen.

Nærmest ingen begrænsning

Kjelkvist er en af blot få entreprenører i det sydlige Jylland, der råder over udstyret til styrbar underboring, så virksomheden hjælper også kolleger i branchen med projekter. De fleste projekter er planlagt, men opstår der akutte situationer, kan man rykke hurtigt ud.

“Hos Kjelkvist A/S er vi meget løsningsorienterede og finder i samarbejde med bygherrer altid alternativer, hvis der opstår nogle uforudsete udfordringer,” siger Gert Nissen.

FAKTA: Kjelkvist A/S

Kjelkvist A/S er en entreprenørvirksomhed med ca. 90 medarbejdere indenfor flere forskellige faggrupper. Virksomheden udfører en bred vifte af opgaver og specialopgaver indenfor entreprenør-, kloak-, og anlægsgartneri primært det syd- og midtjyske samt på Fyn.

Se mere på www.kjelkvist.com

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156