Klatreforskalling der tager byggeriet til nye højder
Højhusene i de danske byer skyder op og bliver byernes nye fyrtårne. At bygge i højden er komplekst, fordi mange processer skal nytænkes for at gøre byggeprocessen mere effektiv og derved påvirke klimaaftrykket positivt.
Doka Danmark, der er specialister i forskallingssystemer, har udviklet særlige systemer af standardudstyr til byggerierne af højhuse: ”Når man bygger højhuse, er processen præget af mange gentagelser. Derfor kan man med fordel støbe på en alternativ måde for at undgå at fjerne formene hele tiden og dermed få mere flow i processen og mindske tidsforbruget,” siger Jimmy Thomassen, der er salgschef hos Doka Danmark, og han uddyber: ”Til Carls Tårn brugte vi sammen med LM Byg klatrestøbning.
Vi designede et klatresystem - Xclimb60 - af vores standardudstyr. Systemet kan løftes med kran på alle 80 meter af byggeriet.” Carls Tårn, der bliver 80 meter højt, kommer til at huse erhverv og mere end 90 lejligheder. Doka Danmark har ud over Carls Tårn bidraget til byggeriet af flere af tårnene i Carlsberg Byen blandt andre Dahlerups Tårn og Vogelius Tårn.
”Til Carls Tårn brugte vi sammen med LM Byg klatrestøbning. Vi designede et klatresystem - Xclimb60 - af vores standardudstyr. Systemet kan løftes med kran på alle 80 meter af byggeriet.”
Jimmy Thomassen, salgschef hos Doka Danmark
Hydraulisk klatresystem til TRÆ
I Aarhus kommer kontorhuset TRÆ stolt til at knejse over byen. Højhuset er med sine 78 meter og 20 etager det højeste træhus i Danmark. Entreprenørerne ønskede ikke at krane elementerne ind i huset. Doka Danmark designede derfor en løsning til råhusets indre inspireret af løsningen på husets yderside: ”Vi har designet hydraulisk klatring af tårnene med vores system Xclimb60, der også er konstrueret med standardudstyr. Systemet har gjort det nemmere for NCC at montere de tre kontortårne uden af skulle afmontere vores løsning først,” forklarer Jimmy Thomassen. TRÆ består af tre kontortårne; et på 78 m med 20 etager og to tårne på 27 m med seks etager hver. Højhuset, som opføres af pensionsselskabet PFA, skal teste nye metoder til genbrug af træ, glas og udtjente vindmøllevinger, som udgør en essentiel del i bæredygtighedsplanen for byggeriet. ”Vi har desuden etableret hængebroer mellem tårnene, så betonarbejderne kan gå direkte mellem dem, hvilket sparer tid og skaber et bedre flow i arbejdsprocesserne,” siger Jimmy Thomassen.
Grøn omstilling er en nøgledriver
Bæredygtigheden vejer tungt hos Doka Danmark, som fik ny adm. direktør Martin Overgaard den første oktober 2023. ”Den grønne omstilling er en nøgledriver for os, og vi er den eneste aktør i branchen, der kan levere løsninger med CO2-beregninger på samtlige produkter,” fortæller Jimmy Thomassen.
Værktøjer der tilfører byggeriet værdi
For at styrke den grønne omstilling yderligere tilbyder Doka Danmark det digitale værktøj Concremote, der er en lille computer, som måler betons modenhed og styrke. Computeren måler temperaturen via sensorer og beregner styrkeudviklingen i betonkonstruktionen. Værktøjet tilfører værdi til byggeriet og er tidsbesparende for entreprenørerne, som får indblik i, om forme fx kan fjernes før tid osv.
I 2024 sender Doka Danmark også et nyt stilladssystem på markedet.
Læs meget mere om de bæredygtige og effektive løsninger på https://www.doka.com/dk/index
FAKTA Doka har omkring 8.500 medarbejdere på verdensplan - heraf 50 i Danmark. Virksomheden er repræsenteret med 160 afdelinger fordelt på 70 lande. Doka er en af verdens førende virksomheder inden for innovative forskallingsløsninger og tjenester på alle områder af byggeriet. Derudover er virksomheden en global leverandør af gennemtænkte stilladsløsninger til mange forskellige projekter. |