23948sdkhjf

Kommentar: Hyldest til de faglærte

På bagkant af hendes majestæt Dronning Margrethes nytårstale er der selvfølgelig en ting, der helt naturligt stjæler billedet; nemlig hendes majestæts budskab om, at hun abdicerer og overlader tronen til kronprinsen.

Jeg vil dog godt benytte mig af lejligheden her til at fremhæve nogle citater fra talen. Nemlig dronningens hyldest til håndværket, til de faguddannede. Hendes majestæt nævnte malerne, murerne, elektrikerne, dem der bygger vindmøller og dem, der passer og plejer os, når vi er syge eller ikke længere kan tage vare på os selv. Og dronningen fortsatte:

”Godt håndværk er en nydelse at opleve. At betragte en velbygget mur, at se på en blank og smukt malet væg, at beundre et møbel, hvor træet er behandlet med omsorg og indsigt, det fylder mig med glæde hver gang.”

Dronning Margrethe har alle dage været kendt for sin store kærlighed til godt håndværk – vores ambition er at udbrede den samme glæde ved godt håndværk – og selvfølgelig ikke mindst malerhåndværket – til resten af befolkningen. Naturligvis med den bagtanke at tiltrække flere, dygtige unge til erhvervsuddannelserne, til håndværket, til alle de fag, der er fundamentet for den danske samfundsøkonomi.

Der bliver gjort noget fra politisk hold – men desværre for langsomt. Søgningen til erhvervsuddannelserne er for nedadgående og konsekvensen er, at vi står overfor en katastrofal mangel på faglærte inden for stort set alle fag.

Der er allerede planlagt investeringer i erhvervsuddannelserne for omkring 900 millioner kroner frem mod 2030. Men regeringen bør finde de mange millioner kroner allerede nu. Siden 2010 har erhvervsuddannelserne samlet set mistet omkring 1,8 milliarder kr. årligt. Uddannelserne har været udsat for massive besparelser, og erhvervsskolerne er over en bred kam i dag slidte, og der mangler udstyr og nutidigt undervisningsmateriale.

I malerfaget har vi også taget skridt til at gøre det mere attraktivt at søge vores vej. Ved de seneste overenskomstforhandlinger gav vi eleverne markante lønforhøjelser gennem hele deres læretid ved blandt andet at sløjfe det laveste løntrin.

Men der skal gøres mere, hvis hendes majestæts glæde ved godt håndværk, til de faguddannede, skal deles af flere. Og vi, malerfaget og de øvrige håndværk, kan ikke gøre det alene. Der skal også politisk vilje og initiativer til.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127