23948sdkhjf

Hvem tør udfordre normalen?

Den 9.november uddeler Licitationen - Byggeriets Dagblad Bygherreprisen

Den gode bygherre har fokus på det gode lederskab. 

Det kunne godt være overskriften for årets finalister, som er med i opløbet om Bygherreprisen til årets Building Awards, som finder sted d. 9 november.

Det alt overskyggende tema i byggeriet har længe været bæredygtighed og klima, og det er det egentligt stadig. Men når Bygherreprisen uddeles, så er der også fokus på lederskab, fordi det også kan være med til at sikre en mere bæredygtig branche.

Og der har været nok at se til for årets jury, som har gennem gået over 30 nomineringer, men nu har fundet frem til de tre finalister. 

Jury - Bygherreprisen

  • Anne Beim, professor, ph.d. og centerleder i Cinark i det Kongelige Akademi
  • Henrik Mielke, næstformand i Boligfonden Kuben og administrerende koncerndirektør for MT Højgaard Holding
  • Palle Adamsen, adm. direktør for Lejerbo (formand for bedømmelseskomitéen)
  • Peter Fangel Poulsen, stifter af BAUHERR og bestyrelsesformand for Bygherreforeningen
  • Sine Juul Praastrup, Vice President, COWI’s byggeridivision, Aarhus

Building Awards

Stifter af Bauherr og Bygherreforeningens formand, Peter Fangel Poulsen, er en del af den jury, som skal uddele prisen. Og han er klar i spyttet, når det handler om, hvad en god bygherre er:

- Bygherrens aktive lederskab er essentielt i branchen, fordi det er mere til at udvikle den. Det aktive lederskab hjælper den grønne dagsorden og forsøger at gøre branchen mere rentabel og effektiv, siger Peter Fangel Poulsen.

I år har tre bygherre fundet vej til finalefeltet. Fælles for de tre finalister er, at de udfordrer normalen i branchen, inspirerer til forandring og nytænkning. Noget som altså er essentielt, hvis branchen skal udvikle sig.

-  Bygherreprisen er udover en vigtig anerkendelse blandt bygherrerne , også et vigtigt eksempel for omverdenen til efterlevelse ude i byggeriet siger Peter Fangel Poulsen.

Nrep

Blandt årets tre finaledeltagere er Nrep.

Og ifølge ejendomsinvestoren, der har flere afdelinger rundt i Europa, så forpligter de sig til at løse reelle problemer gennem langsigtede, holdbare tiltag. Netop det har også været med til at gøre dem finalist til årets Building Awards.

-Nrep har en stærk helhedstænkning. De er sat i verden for at udvikle ejendomme, men de gør det ud fra en grøn dagsorden. Det vidner om et ønske om at vil ændre en konservative branche, og det er lederskab, siger Peter Fangel Poulsen.

Desuden er NREP gået foran i forhold til at udvikle en mere bæredygtig byggebranche. Bl.a. arbejder den nordiske udvikler med interne CO2-afgifter samt en række cirkulære og bæredygtige spydspidsprojekter som CircleHouse og Ressourcerækkerne og UN17 Village i Ørestaden.

Olav de Linde

Det aarhusianske ejendomsselskab Olav de Linde er også med i kampen om Bygherreprisen. 

I dag har Olav de Linde en  ejendomsportefølje, som tæller over 500.000 kvadratmeter, der er fordelt i landets tre største byer.

Ejendomsselskabet er en del af finalefeltet, for deres aktiviteter vedrørende opkøb af udtjente erhvervs- og industribygninger, som transformers til nye anvendelser med et meget stort element af genbrug og genanvendelse.

-Det er virksomhed, som tænker langt. Samtidig er Olav de Linde en bygherre, som stiller krav til både deres kvalitet og materialer. Samtidig er det eksempel på en bygherre, som engagerer sig i alle faser af byggeriet, siger Peter Fangel Poulsen.

Københavns Kommune

I år får finalefeltet også et offentligt islæt.

Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune er nemlig den sidste finalist til prisen som årets bygherre.

Forvaltningen tager seriøst fat i ambitionerne om klimaneutralitet i 2025, noget som især kommer til udtryk i konkrete indsatser indenfor blandt andet LCA, direkte genbrug og fossil- og emmisionsfrie byggepladser.

- Det er et eksempel på en bygherre, som stiller krav til sine anlægsprojekter, og tænker cirkulært. Men det er også en værktøjsorienteret bygherre, der aktivt bruger LCA analyseværktøjer, når de skal udforme og styre opgaver, siger Peter Fangel Poulsen.



Dernæst har Teknik og miljø stort fokus på medskabelse, borgerinddragelse og respekt for det lokale miljø, hvilket er også et tegn på lederskab. Netop det kommer også til udtryk i Karens Minde Aksen, som skal som er et kombineret klima- og byudviklingsprojekt.

Bygherreprisen

I år stiller vi skarpt på en bygherre, der udviser et stærkt og aktivt lederskab og som sætter retning på sit byggeprojekt, og på sin funktion i egen organisation såvel som i samfundet som helhed. 

Årets bygherre udfordrer normalen i branchen, inspirerer til forandring og nytænkning. Vi hædrer innovation, digitalisering og opgør med silotankegangen i branchen samt de værdiskabende samarbejder og processer.

Derudover er de faste kriterier som ‘bygherreaftryk’ og ‘værdi for omverdenen’ også med til at definere, hvem der vinder Bygherreprisen. 

Det handler om at levere et stærkt aftryk i sine byggerier og have sat sin egen retning for byggeriet og for sin bygherreorganisation, samtidig med at skabe værdi med sit byggeri for brugere og omverden særligt i forhold til de tre bundlinjer inden for bæredygtighed.

Bygherreprisen uddeles i et samarbejde mellem Boligfonden Kuben og Bygherreforeningen.

Building Awards

Artiklen er en del af temaet Building Awards 2023.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093