23948sdkhjf

Kommuner efterlyser trecifret millionbeløb til fjernvarme

Borgmestre og fjernvarmeselskaber varsler forsinkelser på fjernvarmen, fordi der mangler penge. Professor foreslår en tre-årig opfyldning af fjernvarmepuljen

Siden energikrisen begyndte ved udgangen af 2021, har der været debat om fjernvarmen. Nu melder endnu et hold borgmestre sig på banen med ønsket om flere midler til fjernvarmepuljen.

Hvis den ikke tilføres flere penge, kan udrulningen blive forsinket med op til 12 måneder, udtaler en række borgmestre og fjernvarmeselskaber i et brev til blandt andre klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

En af dem, der er bekymret, er Dragørs borgmester, Kenneth Gøtterup (K).

- Alle kommuner har lavet deres varmeplan og de første projektforslag til, hvordan vi skal udrulle fjernvarmen. Nu var vi klar til at gå i gang, og så er vi blevet bremset af, at der mangler midler, siger Kenneth Gøtterup.

Han henviser til, at kommunernes projektforslag er baseret på de tilskud, som regeringen lovede fra fjernvarmepuljen.

Men puljen er løbet tom, og derfor skal kommunerne genberegne og lave nye projekter, hvilket kan give store forsinkelser.

Skal det undgås, skal kommunerne tilføres mindst 720 mio. kr. for at fastholde de nuværende planer, skriver de 14 borgmestre og 12 fjernvarmeselskaber i brevet.

Herunder skal 270 mio. kr. i 2023 tilføres puljen, mens resten skal komme i løbet af 2024.

- Min bekymring er, at jo mere forsinket vi bliver og jo mere usikkerhed, der er om økonomien, jo større er risikoen for, at borgerne vælger egne individuelle løsninger. Så forsvinder incitamentet til at lave kollektive løsninger, siger Kenneth Gøtterup.

Sådan opvarmes de danske boliger

  • Fjernvarme er den mest udbredte forsyningskilde til varme i danske hjem. Det bruges i næsten 1,9 millioner - to ud af tre - boliger.
  • Cirka 525.000 boliger opvarmes af olie- eller gasfyr. Lidt over 380.000 af dem - altså lidt mere end hver syvende af det samlede antal boliger - bruger naturgas, som man søger at udfase.
  • Varmepumper, der kører på el, giver varme i op mod 170.000 boliger, mens elvarme - for eksempel radiatorer, der kører på el - opvarmer over 110.000 husstande.
  • Centralvarme fra andre kilder end olie og naturgas opvarmer cirka 88.000 hjem, mens øvrige ovne giver varme til næsten 12.000 hjem.

Kilde: Danmarks Statistik/Ritzau

Udrulningen af fjernvarme beror på en politisk beslutning i 2022, om at Danmark skal være uafhængig af russisk gas senest i 2028.

Til omlægningen blev der oprettet en fjernvarmepulje, hvor kommunerne kunne søge tilskud til skiftet.

I mellemtiden er prisen på alt fra materialer og arbejdskraft steget.

Opfordringen er ikke den første. I september rettede seks socialdemokratiske borgmestre henvendelse til statsminister Mette Frederiksen (S) med ønsket om flere penge.

De understregede, at fjernvarmepuljen er blevet oversøgt for et beløb på omkring 270 mio. kr.

Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen peger på, at energikrisen ikke er slut, og at Danmark fortsat står i en sårbar situation i forhold til verdensmarkedet.

Gennem 2023 har gaspriserne været stabile, men i oktober er de mere end fordoblet.

En løsning kunne ifølge Brian Vad Mathiesen være at lave en tre-årig opfyldning af fjernvarmepuljen, så man sørger for, at der sat midler af hvert år.

- Så undgår man, at kommunerne er usikre på, om de kan få hjælp til de etableringsomkostninger, der er steget, fordi regeringen og EU har sat pres på, at omlægningen skulle gå hurtigt, siger han.

Kenneth Gøtterup håber, at Folketinget og regeringen vil tage deres del af ansvaret og sætte penge af, så projekterne kan fortsætte inden udgangen af året.

- Det er for mig uforståeligt, at man med den ene hånd tvinger kommunerne til at gå i gang med omlægningen, og med den anden hånd stopper de tilskudsmuligheder, der er, siger han.

I et skriftligt svar til Ritzau udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, at der allerede er givet 1,25 milliarder kroner i puljemidler direkte til fjernvarmeselskaberne. Desuden har regeringen i sit finanslovsudspil prioriteret ekstra millioner til afkoblingspuljen, som giver tilskud til at få koblet naturgasfyret af gasnettet.

- Den pulje kan søges af alle, som vil af med gasfyret, uanset om de vil skifte til fjernvarme eller til en individuel varmepumpe. Regeringen vil løbende følge op og vurdere, om der er behov for yderligere.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14