23948sdkhjf

Licitationen mener: Derfor er regelroderi og ansvarsfraskrivelse dagligdag i byggeriet

Debatten om det massive overforbrug af materialer i byggeriet som følge af rigide regler og rådgivernes manglende motivation til at designoptimere, har nået et foreløbigt højdepunkt. I hvert fald i forhold til, at flere aktører nu er rede til at sætte sig sammen for at drøfte problematikken konkret og konstruktivt. Licitationen-Byggeriets Dagblads artikelserie ”Benspænd for bæredygtighed i byggeriet” har tilmed fået en række politikere på banen. Så et eller andet sted er bolden nu skudt tilbage til udgangspunktet. En stor del af de regler, som byggebranchen skal forholde sig til, er nemlig besluttet politisk.

Når det er sagt, så er der adskillige organisationer i byggeriet, som gennem årene har haft de forskellige forslag til regler i høring. Der har været enkelte indsigelser, men resultatet er altså blevet et komplekst og uoverskueligt regelroderi, hvor alle forsøger at unddrage sig ansvar. Enten ved at sende ansvaret videre i værdikæden eller ved for eksempel at overdimensionere konstruktionerne i byggeriet og dermed øge materialeforbruget for at mindske risikoen for ansvarspådragelse.

Det gavner heller ikke målet om at bygge mere bæredygtigt, at næsten enhver opgave konkurrenceudsættes med prisen som den altafgørende faktor. Det er et voldsomt benspænd for hele branchen og for den grønne omstilling. Og det er et vink med en vognstang til både bygherrer og rådgivere om at udarbejde udbudsmateriale, som får de bedste og mest innovative entreprenører og leverandører til at være med i procesoptimeringen så tidligt i projektet som muligt.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141