23948sdkhjf

Første entreprenør-kunde er klar

Klimabevidst entreprenør står på spring for at købe de første eldrevne maskiner hos Daugbjerg Maskiner

Hvis begreberne LCA, ESG og EPD siger dig noget, så vil du opleve noget helt specielt, hvis du møder Thomas Fredborg fra firmaet Fredborg A/S i Viborg. Han beskæftiger 35 medarbejdere i firmaet, som primært udfører hoved- og totalentrepriser. Og her er klimadebatten for længst omsat til praksis i dagligdagen.

-Jeg har længe arbejdet med disse begreber, og vi forsøger hele tiden at gøre tingene bedre. Det er jo ikke svært at regne ud, at det bliver et konkurrenceparameter i fremtiden, og faktisk er det så småt på vej, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad.

Er på vej

-Vi har installeret varmepumpe, LED-belysning, ventilation, køber grøn strøm, og vi forsøger at ændre vores vaner, så vores adfærd er så energivenlig som mulig, siger han, og tilføjer at han lige har bestilt tre nye eldrevne varebiler til medarbejderne. Han har personligt købt sig en elbil.

-Vi har udarbejdet en ESG-rapport, og her kan jeg se, at den store hurdle er transporten. Transporten dækker mange ting. Det er ikke kun til og fra arbejdspladsen og byggepladsen, men også vores entreprenørmaskiner. Og det er en ret stor procentdel af det vi vil kunne spare. Derfor er jeg også nødt til at se på, hvordan vi bliver elektriske ude på byggepladsen, siger han.

Klar med kuglepennen

Han afventer bare den endelige forretningsmodel, og diverse beregninger, så er han klar til at bestille en minigraver og en gravemaskine hos Daugbjerg Maskiner. De to har kendt hinanden i mange år, og derfor er valget ikke svært:

-Det er en spændende udvikling, og derfor er det også rart at man kender hinanden. Det er naturligvis et krav, at maskinerne skal leve op til forventningerne, siger han til Licitationen.

Jeg tænker, at vi om få år stort set kun har elektriske entreprenørmaskiner. Hvis vi på nogen måde skal leve op til de krav, der vil blive stillet, så er det vejen frem. Og som det ser ud lige nu, er el den eneste farbare vej Thomas Fredborg, indehaver Fredborg A/S, Viborg

Han er tilfældigvis i gang med et større halbyggeprojekt, et paddlecenter, lige ved siden af Daugbjerg Maskiner i Viborg.

-Jeg tænker, at vi om få år stort set kun har elektriske entreprenørmaskiner. Hvis vi på nogen måde skal leve op til de krav, der vil blive stillet, så er det vejen frem. Og som det ser ud lige nu, er el den eneste farbare vej, siger han, og tilføjer, at det jo ikke slutter der;

-Vi skal jo også bygge klimavenligt, og her skal vi jo kigge på byggematerialer, og hvordan de håndteres samt på den samlede klimapåvirkning og det cirkulære i selve bygningen, så det er noget der kommer til at fylde i de kommende år, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109