23948sdkhjf

Licitationen mener: Statikere og rigide regler hæmmer bæredygtigt byggeri

Vejen til større bæredygtighed i byggeriet kræver først og fremmest, at man kigger kritisk på den jungle af love, regler, dokumentationskrav og normer, som helt ukontrolleret vælter ind over byggeriet. Det er en af de væsentlige konklusioner, som kan drages på baggrund af Licitationen - Byggeriets Dagblads artikelserie "Benspænd for bæredygtighed i byggeriet".

Man kan også konkludere, at ellers fagligt dygtige certificerede statikere i realiteten er med til at hæmme bæredygtigheden i byggeriet, når de kræver mere beton og armering i forhold til det, som den rådgivende ingeniør på byggeriet har regnet sig frem til. Det skyldes blandt andet en kompleks og rigid certificeringsordning, som betyder, at mange statikere - for at være på den sikre side - bevidst vælger at kræve højere konsekvens- og konstruktionsklasser end nødvendigt for at skabe et sikkert byggeri.

Det kan der være flere grunde til, men konsekvensen er stigende materialeforbrug og dermed også en voldsom tackling af den grønne omstilling og målet om at skabe mere bæredygtighed i byggeriet.

Både de rådgivende ingeniører og de certificerede statikere burde i stedet have mulighed for målrettet at arbejde på at balancere materialeforbruget i byggeriet i forhold til kravene om konstruktionssikkerhed.

Hvis det betyder, at certificeringsordningen skal afskaffes eller skrives om, så er det helt i orden. Det er vist kun Foreningen af Rådgivende Ingeniører, som kan se nogle fordele ved ordningen, som den praktiseres lige nu.

Læs også: FRI: Vi er glade for certificeringsordningen

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125