23948sdkhjf

Bygherrerne: Byggeriet skal være klimaneutralt i 2040

- Vi er i en position til at sætte retningen for byggebranchens udvikling, siger brancheformand Peter Fangel med ny bæredygtighedspolitik i hånden

Torsdag præsenterer Bygherreforeningen dens nye bæredygtighedspolitik for medlemmerne.

Bygherrerne vil arbejde for, at byggeriet i 2040 er klimaneutralt og arbejder inden for de planetære grænser.

Med politikken ønsker Bygherreforeningen at anspore bygherrerne til i endnu højere grad at sætte sig i spidsen for at begrænse bygge-, anlægs- og ejendomssektorernes negative aftryk på klimaet og miljøet.

- Der skal sendes et klart signal til den øvrige del af branchen om, at den skal kunne matche en ændret efterspørgsel fra bygherrerne. Vores medlemmer investerer omkring 100 milliarder kr. om året, så de kan om nogen påvirke markedet. Og så skal der sendes et klart signal til de politiske beslutningstagere om, hvor lovgivning og rammer skal forbedres, siger formand i Bygherreforeningen Peter Fangel Poulsen i en pressemeddelelse.

Krav til rådgivere og leverandører

Her lyder det videre at "byggeriet er en af de største udledere af CO2 og forbrugere af ressourcer og har derfor en afgørende rolle i at sikre en grøn omstilling. Bygherrerne spiller en særlig rolle i omstillingen af byggeriet, fordi de gennem deres krav til rådgivere og leverandører, og dialog med politikere, kan sætte retningen for branchens udvikling".

En centralt ønske fra foreningen er, at der i ethvert projekt bør der udarbejdes en miljøkonsekvensvurdering eller naturredegørelse og en strategi for, hvordan der kan genoprettes og fremtidig natur kan styrkes.

Ambitiøse klimamål

Bæredygtighedspolitikken har sit fokus på bygge-, anlægs- og ejendomssektorernes negative aftryk på klimaet og miljøet.

Med bygherrernes langsigtede investeringshorisont in mente er det vores opfordring, at den enkelte bygherre er ambitiøs med investeringer – med 2040 som mål for de nødvendige Co2-reduktioner Næstformand Olli Fischer, Bygherreforeningen

Her har Bygherreforeningen identificeret fire problemområder, hvor reduktioner er nødvendige og vil have positive effekter på længere sigt.

De fire områder er koncentreret om reduktion af CO2-aftryk og energiforbrug, ressourceforbrug, anvendelse af kemi og skader på miljøet i forhold til biodiversiteten.

- For hvert problemfelt er der opstillet en række pejlemærker og handlinger, som skal gøre det muligt for bygherrerne at reducere ressourceforbruget. De mål ønskes indfriet allerede i 2040, siger næstformand Olli Fischer.

Han tilføjer, at i den nuværende version af bæredygtighedspolitikken er 2040 valgt som endemål.

- Ser vi på den gældende klimalov, skal Danmark være klimaneutral i 2050, men det er løbende til forhandling i Folketinget og kan blive rykket frem inden 2030. Med bygherrernes langsigtede investeringshorisont in mente er det derfor vores opfordring, at den enkelte bygherre er ambitiøs i de kommende års investeringer – med 2040 som mål for de nødvendige reduktioner, lyder det videre fra næstformanden.

Skabe incitamenter

Peter Fangel Poulsen og Olli Fischer mener, at bæredygtighedspolitikken helt overordnet skal klæde byg-, anlægs- og driftsherrerne på "til at stå i spidsen for en udvikling, der fører til en markant reduktion af de negative effekter af bygge- og anlægsprojekter", lyder det i pressemeddelsen i forbindelse med lanceringen af den nye politik.

Det kræver, ifølge foreningen, at bygherrerne er ambitiøse i forhold til at skabe incitamenter og gennemføre handlinger, der konkret fremmer en mere bæredygtig samfundsudvikling.

- Bygherrerne skal evne at gribe forretningsmulighederne i grøn omstilling og have vilje til at fremme bæredygtige løsninger i markedet samt turde udfordre rammebetingelserne, lyder det.

Og at foreningens medlemmer er optaget af bæredygtighed, viser de seneste medlemsundersøgelser. Over 70 pct. af medlemsvirksomhederne efterspørger ofte bæredygtige løsninger fra rådgivere, entreprenører og andre samarbejdspartnere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093