Nu kan alle blande sig i debatten: Hvad skal der være på kommende halvø?
Nu har alle med en interesse i Lynetteholm mulighed for at deltage i debatten.
For Lynetteholms borgersamling inviterer til et åbent møde, hvor man har mulighed for at komme med inputs til borgersamlingens anbefalinger til politikerne og bygherre.
Mødet vil tage udgangspunkt i spørgsmålet, som borgersamlingen allerede arbejder med: Hvordan kan Lynetteholm i fremtiden blive en bydel, der understøtter en bæredygtig udvikling for mennesker, natur og miljø?
Programmet er delt op i temaer, som blandt andet berører natur, klima, blandet by og finansiering og ejerskab, som deltagerne skal diskutere. Samtidig vil der være mulighed for at få indsigt i, hvad borgersamlingen arbejder med.
Hvad er en borgersamling?
- En borgersamling er en form for borgerinddragelse, der overholder OECD's fastsatte principper for borgersamlinger, som bliver brugt verden over
- Borgersamlingen består af et repræsentativt udsnit af borgerne. Lynetteholms borgersamling er sammensat ud fra Danmarks Statistiks invitation af 10.000 borgere i Hovedstadsområdet. I sidste fase var der 66 deltagere i borgersamlingen. I denne fase er der nu 36 medlemmer, hvilket læner sig op af det antal, man plejer at have i en borgersamling.
- Borgersamlingen har adgang til eksperthjælp fra en ekspertgruppe, ligesom de får udleveret omfattende materiale og løbende får viden om projektet.
- Et advisory board sikrer processens legitimitet, fairness og balance i hele gennemførelsen. Blandt andet er tidligere Zetland-chefredaktør Ida Ebbensgaard medlem og den irske professor Jane Suiter fra Dublin City University, som står bag det irske borgerting, som var med til at ændre på abortlovgivningen.
- Det er bureauet We Do Democracy, der faciliterer borgersamlingen for at sikre et armslængdeprincip
- By & Havn har forpligtet sig til at lade borgernes samlede anbefalinger indgå i den politiske miljø- og planproces for Lynetteholm som fremtidig bydel
Kilde: www.Lynetteholm.borgersamling.dk
Lynetteholms borgersamling har siden efteråret 2022 arbejdet med at diskutere og udarbejde deres anbefalinger, som senere i år skal overdrages til By & Havn og Københavns Kommunes borgerrepræsentation.
Vigtigt med andres inputs
Borgersamlingen består af et repræsentativt udsnit af borgere fra København og omegn. Deltagerne er klædt på med omfattende baggrundsviden om Lynetteholmprojektet -lige fra den politiske proces bag til mere tekniske detaljer. Samtidig har de mulighed for løbende at opsøge en gruppe af tilknyttede eksperter, der kan bidrage med viden.
En af deltagerne i Lynetteholms borgersamling er Tanja Ina Kjøng. Hun mener, borgersamling-metoden er vejen frem.
- Jeg meldte mig, fordi jeg mener, at borgersamlinger er fremtiden for demokratiet. Vi er frigjort af partipolitiske dagsordner, så vi på vegne af de borgere vi repræsenterer, kan stille kritiske spørgsmål og vi har bl.a. prioriteret spørgsmål om klima og biodiversitet højt. Formatet gør, at man kan komme frem til nogle progressive bud på løsninger. Det har man også set i udlandet, hvor man har taget nogle komplekse, polariserede emner op og løst dem på en mere hensigtsmæssig måde, udtaler Tanja Ina Kjøng i en pressemeddelelse forud for det åbne møde.
Hun mener, det er vigtigt, at andre udefra giver deres besyv med:
- Vi håber, at rigtig mange vil deltage og komme med input til os her midt i vores arbejdsproces. Vi vil gerne høre, om andre kan se sig selv i anbefalingerne, for det er jo ikke for vores skyld, men for alle københavnernes skyld, at vi arbejder med anbefalingerne. Derfor vil vi virkelig gerne have input, så vi får belyst alle blinde vinkler og sikrer, at vi er på vej i den rigtige retning, siger hun.
Mødet afholdes mandag den 15. maj 2023, kl. 18-20:30 i DGI Byen. Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig og kan ske her.
Artiklen er en del af temaet Lynetteholm.