23948sdkhjf

Oceanograf sår tvivl om beregninger af Lynetteholms effekt

Ifølge en selvstændig oceanograf skyder beregningerne af Lynetteholms konsekvenser for saltstrømningen ved siden af. 

Det er selve beregningsmodellerne, der vurderer Lynetteholms effekt på saltstrømningen i Øresund, den er gal med.

Det mener Morten Holtegaard Nielsen, der er selvstændig hydrauliker og oceanograf. Det skriver fagbladet Ingeniøren.

Morten Holtegaard Nielsen har tidligere kritiseret Dansk Hydraulisk Instituts beregninger for saltstrømningen, og nu uddyber han overfor fagmediet konkret, hvad han mener er problematisk.

Simuleringerne af dynamikken i Øresund, er ikke korrekte, mener han. De er beregnet af DHI ud fra målinger ved Køge og den svenske ø Ven foretaget i 2018, men ifølge oceanografen, rammer beregningerne for saltstrømningerne ikke.

- Men de diagrammer, som DHI viser, sandsynliggør det ikke – tværtimod dokumenterer de, at modellen generelt skyder meget ved siden af. For Ven afviger en stor del af beregningerne med 10-20 procent – i nogle tilfælde op til 30 procent. Det er betydelige afvigelser, særlig set i lyset af at der kun er sammenlignet med data fra to målestationer, siger Morten Holtegaard Nielsen til Ingeniøren.

Dansk Hydraulisk Institut har tidligere overfor LynetteholmNews svaret på kritik af deres beregninger.

DHI: Udgør forsvindende andel

Overfor Ingeniøren erkender chefhydrauliker Bo Brahtz Christensen fra DHI, at beregningerne kunne være bedre, men fastholder, at beregningerne overordnet set holder vand, idet de skal ses i en større sammenhæng.

- Vi anerkender, at den modellerede salt i hullet syd for Ven kunne være bedre, men det er vigtigt at forstå, at den del af vandvolumenet kun udgør en forsvindende lille andel af det vand, som f.eks. strømmer gennem Kongedybet, hvorfor det er resultaterne i de øverste omkring 15 meter, der skal vurderes, siger Bo Brahtz Christensen til Ingeniøren.

DHI understreger desuden, som de også tidligere har gjort overfor LynetteholmNews, at deres beregninger er valideret og vurderet realistiske af forskningsinstituttet Delares.

Ifølge Ingeniøren skal Morten Holtegaard Nielsen mødes med skånske embedsmænd fra Länsstyrelsen 17. april for at fremlægge sine kritikpunkter.

Artiklen er en del af temaet Lynetteholm.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156