23948sdkhjf

Krisetegn: Efterspørgsel på byggematerialer falder drastisk

Mangel på materialer er på tilbagetog. Der er ganske enkelt færre til at slås om dem, lyder analysen fra DI lokalformand

For kun et års tid siden var det én af byggeriets helt store sten i skoen: Manglen på byggematerialer gav hovedpine hos næsten en ud af fire virksomheder i branchen, tvang priserne op og betød forsinkelser i byggeprojekter, men nu, 12 måneder senere, er det mindre end én ud af ti, der oplever samme problem. 

Selvom det ligner en positiv nyhed, er forklaringen dog langt mindre opløftende. For baggrunden er, at en ny hovedpine har taget over.

- Vi kan sagtens genkende tallene. Men det skyldes jo, at der er færre opgaver i bogen. Det betyder, at der ikke er så mange til at slås om materialerne som før, og så bliver det lettere at få fat på dem, siger Michael Ancher, der er formand i DI Byggeri Østjylland.

Slunkne ordrebøger

Mangel på byggematerialer steg til rekordhøjder i store dele af verden, efter at coronapandemien udfordrede globale forsyningsveje, samtidig med at efterspørgsel på byggeri og renovering strøg opad. Flere virksomheder var nødsaget til at udskyde leverancer med tabt indtjening til følge.

Men mens der er sket forbedringer op udbudssiden, er der ifølge Michael Ancher ikke sket nogen voldsom korrektion.

- Situationen nu er på grund af ordretørke, og det ser ikke ud til, at det vender lige foreløbig. Det er næsten lige meget, hvem du taler med, så mangler de ordrer, siger han.

Ordretørke har de sidste par måneder været en udfordring for op mod 30 pct. af byggevirksomhederne - i nogle underbrancher helt op til 43 pct., har Licitationen tidligere beskrevet. Det er flere, end lige da corona ramte, og landet lukkede halvt ned i marts 2020. 

Lavere priser

Der er dog også lyspunkter, selvom byggevirksomheder måske ikke får så meget glæde af dem.

For på den anden side af bordet - hos dem, der betaler for byggerierne - er der nu mindre risiko for, at materialemangel får tidsplaner til at glide. Og generelt er det da også kunderne, der lige nu har flest fordele af, at det går mere sløjt i byggeriet. For tilbagegang samtidig med, at der er bedre adgang til materialer, vil afspejle sig i priserne, mener formanden. 

- Når bygherrer igen begynder at sende tilbud ud, så vil de mærke mere konkurrence på priserne. Det tror jeg.

Der er da også flere og flere byggevirksomheder, som nu selv vurderer, at de giver lavere priser end tidligere. I marts lød det fra 21 pct., at de i de foregående tre måneder har skruet ned for priserne i forhold til tiden forinden, viser tal fra Danmarks Statistik. Kun 6 pct. angav, at de i samme tidsrum havde kunnet skrue prisen op.

Michael Ancher tror, at der igen vil komme mere gang i bygherrernes byggelyst i løbet af året. Men at aktiviteten næppe lige foreløbig vil vende tilbage til de senere års buldrende efterspørgsel.

- Jeg tror dog snart, flere bygherrer kommer ud af busken. Jeg har været i branchen siden starten af 70'erne, og man har altid sagt, det kommer først rigtig i gang efter påske.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11