23948sdkhjf

Kæmpe naturprojekt ved Kongeåen

Vil genslynge åen fra Gredstedbro og ud til Vadehavet blandt andet for at undgå oversvømmelser

Et historisk stort naturprojekt ved Kongeåen i Sydjylland bliver nu til virkelighed. 

Med et samlet budget på 100 mio. kr. og et areal på 644 hektar skal Kongeå-projektet løse det stigende problem med oversvømmelser i området langs åen fra Jedsted Mølle ved Gredstedbro og ud mod Vadehavet. Samtidig skabes et naturområde. Her skal klimatilpasning, natur, biodiversitet, renere vand og naturoplevelser gå hånd i hånd.

Naturprojektet er blevet til i et samarbejde mellem landbruget, private fonde, Nationalpark Vadehavet, offentlige myndigheder og Esbjerg Kommune, fremgår det i en pressemeddelelse fra netop Esbjerg Kommune, som for første gang arbejder med et naturgenopretningsprojekt i denne størrelsesorden.

– Alle vinder ved at genslynge Kongeåen. Dyr og planter får nye levesteder, vandet i Kongeåen bliver renere, og alle får adgang til nye store naturoplevelser. Landmænd der har oversvømmede marker, får mulighed for at sælge eller bytte deres jord, siger Bengt Holst, formand for Den Danske Naturfond, som glæder sig til at sikre naturen så meget mere plads med så mange flere gode levesteder.

Naturgenopretning ved Kongeåen

Naturprojektet fokuserer på at omdanne de lavere liggende områder ved Kongeåen fra landbrugsjord til et frodigt naturområde. 

Efter jordfordelingen vil Kongeåen blive genslynget på en strækning fra Jedsted Mølle ved Gredstedbro og ud til Vadehavet. Det forlænger åløbet med cirka 3,5 km. 

Rundt om det 644 hektar store område laves der diger og grøfter, der medvirker til at området kan lagre de øgede mængder vand, som ekstreme vejrhændelser sender gennem Kongeåen. Ca. 500 hektar af området vil fremover være vandløbsnær natur med varieret fugtighed, og der etableres desuden lavvandede søer og bekkasin-skrab. 

Genslyngning af Kongeåen skal fremme forholdene for en række arter. Under vandspejlet drejer det sig især om snæblen, lampretter og laks. I vandkanten er det arterne spidssnudet frø, strandtudse og grøn mosaikguldsmed, som vil få bedre vilkår. På land vil Vadehavets rige fuglelivet også nyde godt af de nye raste- og fourageringsområder.

Kilde: Esbjerg Kommune

Formelt underskrives aftalen om EU-støtten på de 58 mio. kr. inden juli, hvilket bliver startskuddet til en jordfordeling, hvor den lavtliggende landbrugsjord langs Kongeå-strækningen opkøbes.

Derefter går arbejdet i gang med at genslynge Kongeåen, hvilket også har til formål at øge bestanden af den truede fisk snæbel i området. Det vil blandt andet omfatte indfangning og udsætning af flere snæbelyngel.

Lodsejerne har vist stor interesse i at deltage i en jordfordeling. Her sælger de landbrugsjord tæt på Kongeåen for at købe erstatningsjord, hvis de skulle ønske det. De lodsejere skal nu kontaktes igen for at sikre, at der stadig er opbakning til projektet.

Rekreative muligheder i udkanten

Uden at forstyrre flora og fauna i det kommende naturområde planlægges der også at skabe rekreative muligheder i udkanten af projektområdet, så besøgende kan nyde den natur, der træder frem i forbindelse med projektet. 

Den rekreative del er dog ikke en del af ansøgningen til EU’s LIFE Fond, men støttes derimod af Den A. P. Møllerske Støttefond. 

Åbning for borgere til denne del af Kongeåen er samtidig færdiggørelsen af et samlet stiforløb tværs over Jylland fra Kongeåens udspring i Kolding til dens udløb i marsken, som Den A.P. Møllerske Støttefond også har støttet. Formidling, broer og andet naturrumsinventar ifm. LIFE-programmet vil blive udført i overensstemmelse med det øvrige forløb.

Økonomien i Kongeå-projektet

hviler på, at EU's LIFE Fond støtter med 58 mio. kr., og derudover bidrager Den Danske Naturfond med 17 mio. kr., 15 juni Fonden støtter med 4,5 mio. kr., Nationalpark Vadehavet har afsat 185.000 kr., Miljøstyrelsen bakker op med 100.000 kr., Sydvestjysk Landboforening giver 50.000 kr. og Esbjerg Kommune bruger 6 mio. kr. på projektet. Derudover kommer 5,5 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond til rekreative formål og der et delområde, som realiseres via vådområdeordningen. De sidstnævnte projekter er ikke en del af ansøgningen til EU’s LIFE Fond.

Kilde: Esbjerg Kommune

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157