23948sdkhjf

Licitationen mener: Bygherrerne presser uskik ind i byggeriet

Presset på byggeriets værdikæde, hvor alle slås om at få del i en stadig mindre mængde penge, er nu så massiv, at de svageste led i kæden er truet på eksistensen.

Lige nu er det især bygherrerne, som med stadig stigende krav til de bydende - hvad enten det er arkitekter, rådgivere eller udførende – har fundet kædestrammeren frem.

Forleden fortalte Danske Arkitektvirksomheders direktør, Lars Storr-Hansen, her i avisen om, hvordan kravene ved arkitektkonkurrencer er blevet en glidebane for tegnestuerne. De høje dokumentationskrav betyder, at arkitekterne står tilbage med store udgifter på både tabte og vundne projekter. Selvom arkitektfirmaerne får vederlag for at deltage i arkitektkonkurrencer, så står vederlaget ikke mål med omkostningerne ved at deltage. Sådan har det altid været, men nu betyder øgede krav fra bygherrerne altså, at nogle firmaer vælger slet ikke at deltage i konkurrencer, fordi de simpelthen ikke har råd til det. Det hæmmer konkurrencen og mulighederne for nogle spændende byggerier og arkitektoniske greb.

Bygherrerne skal naturligvis stille krav til de bydende, men det er ikke i orden, at dokumentationskrav - som ikke specifikt har noget med byggeriet at gøre - bare pr. automatik sparkes ind i betingelserne. Det øger kompleksiteten, slører overblikket og hæmmer konkurrencen.

Det er en uskik, at virksomhederne i stigende omfang skal konkurrere på at dokumentere alt mellem himmel og jord frem for at konkurrere om at bygge til aftalt pris og kvalitet. Den uskik må høre op!

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Anderledes byggefirma er ude med vækstregnskab
Prisstigninger har fået elementfabrik til at handle
Solbeskinnet byggestart på supersygehus’ kølecentral
Konkursramt byggefirma får kæmpeerstatning
Maskinerne ruller ind og gør plads til nye boliger i Farum
Voldgift: Spansk hovedentreprenør tager bladet fra munden i letbanestrid
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126