23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Hvad skal drive digitaliseringen videre efter IKT-bekendtgørelsen for offentligt byggeri?

Hvad skal blive den nye løftestang for digitaliseringen i byggeriet, når IKT-bekendtgørelsen for offentligt byggeri bortfalder? Branchen skal i fremtiden selv styre udviklingen, og vidensdeling bliver stadig vigtigere for fremdriften.

Regeringen lægger op til at ændre grundlaget for digitalisering af byggesektoren. Det ventes at ske i januar 2018, hvor Transport-, Bygnings- og Boligminister Ole Birk Olesen vil fremsætte lovforslag om ophævelse af ”Lov om offentlig byggevirksomhed”, der er det formelle grundlag for IKT-bekendtgørelsen for offentligt byggeri.

Dermed bortfalder bekendtgørelsen for det offentlige byggeri. IKT-bekendtgørelsen for det almene byggeri ventes bevaret.

IKT-bekendtgørelsen har været løftestang
Gennem tiden har IKT-bekendtgørelsen for offentligt byggeri virket som en løftestang for at drive digitaliseringen i sektoren. Det vides endnu ikke, om myndighederne vil sætte en anden form for regulering i stedet, eller om branchens digitalisering fremover skal drives af andre, frie kræfter.

På Molios Netværkskonference, som afholdes i HUSET Middelfart den 30. november, vil to af de centrale ledere i branchen, Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, og Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, komme med deres bud på, hvilke initiativer, der kan sikre, at digitaliseringsudviklingen kan fortsættes:

– IKT-bekendtgørelsen har gennem årene uden tvivl haft en stor betydning for at løfte det digitale samarbejde i branchen, anvendelse af 3D-modeller, digitale platforme og digital udveksling af data. Nogle af Molios værktøjer baserer sig også på bekendtgørelsens krav. Men det er selvfølgelig naturligt at se på, om den digitale modenhed i branchen nu har nået et punkt, hvor bekendtgørelsen ikke længere er nødvendig, og branchen selv kan klare udviklingen. Fra Molios side er vi i hvert fald helt indstillet på at tage en central rolle i forhold til at sikre et fælles grundlag for digitaliseringen baseret på internationale standarder og dansk praksis, siger direktør i Molio, Christian Lerche.

Vidensdeling er nøglen
Viden, og ikke mindst deling af viden på tværs af branchen, er en af hjørnestenene i en positiv digital udvikling. Og derfor er konferencens fokus videndeling og læring; deltagerne går hjem med viden, som kan bruges med det samme i deres arbejde.

Et af konferencens fremtrædende emner er fx kravstillelse, og hvordan man skaber værdi ved at stille de rigtige krav. Molio har bl.a. gennem en grundig undersøgelse for første gang samlet de erfaringer bygherrer har haft med at stille digitale krav. Som bygherre kan man derfor blive klogere på, hvad en bredere gruppe af bygherrer og driftsorganisationer har erfaret, og dermed blive bedre til at stille specifikke, værdiskabende krav.

Viden på tværs af landegrænser
I en digitaliseret verden går viden ud over landegrænser, og derfor har konferencen også et internationalt fokus.

– Der kommer til at blive fastlagt nogle fælles europæiske standarder og metoder, dels på egenskabsdata-området og dels på informationsniveau-området, som vi alle sammen kommer til at arbejde med om 2-5 år fra nu. Det er en rigtig god idé at holde øje med dette og gøre sig klar til det, hvis man tænker strategisk mht., hvordan man skal videreudvikle det digitale område i sin virksomhed. Men også om det eventuelt er noget, man vil være med til at påvirke. Standarderne er langt hen ad vejen summen af de erfaringer, man har gjort sig i Europa, og Danmark er på mange områder rigtig langt. Men det betyder ikke automatisk, at man går vores vej på europæisk plan. Og vi skal måske også være klar til at gå nye veje, siger Gunnar Friborg, som er produktchef og International Relations Manager i Molio.

Det bedste fra bips konferencerne i nye rammer
Molios Netværkskonference er efterkommer af de tidligere bips konferencer. I 2016 slog bips og Byggecentrum sig sammen under navnet Molio. Og med Molios Netværkskonference fortsættes traditionen fra den store årlige bips konference:

– bips har altid været dygtige til at inddrage sit netværk. Det fortsætter vi med - og udvider ved at inddrage brugergrupperne helt konkret i udviklingen. Byggecentrum kommer med mange års erfaring med at udvikle og holde stærkt praksisorienterede konferencer med udgangspunkt i branchens aktuelle behov. Og med et kæmpe netværk, som også har spillet ind med bud på indhold. Sammen har vi derfor et nyt og stærkt udgangspunkt for at få stablet en konference på benene, der både er dybt og bredt forankret i branchens udfordringer og ønsker – og fokuserer på helt konkrete praktiske løsninger og værktøjer, siger projektleder Lars Tangaa-Andersen fra Molio.

Læs mere om konferencen her

Molio
Lyskær 1
2730 Herlev
Herlev Kommune
Danmark
CVR nummer: DK63035017

Send til en kollega

0.079