23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Innovative byggeprodukter snubler nemt over brandkrav

[b]Innovative byggematerialer har svært ved at blive godkendt på grund af de danske brandkrav. DBI vil i udviklingsprojektet Innobyg tage udfordringen op og gøre det nemmere for virksomhederne.[/b]

De danske brandkrav kan være en barriere for nye byggeprodukter. Det mener Lars Rosengreen, der er produktudvikler i DC-System Insulation A/S. Virksomheden udvikler og producerer energivenlige sandwichpaneler med isolering af PUR (polyurethan), der er et meget effektivt isoleringsmateriale og samtidig har gode mekaniske egenskaber.

Virksomhedens paneler giver derfor mulighed for tyndere vægge end med traditionel isolering af mineraluld. Derfor vinder panelerne i stigende grad indpas ved boligbyggeri og facaderenovering, hvor de tidligere hyppigst blev brugt til specialopgaver som fx køle-/fryserum.

Men det kan være svært at få de nye løsninger godkendt af myndighederne, lyder det fra virksomheden.

- De danske brandkrav er et stort problem for os som producent af innovative produkter til byggeriet, fordi der ikke er nogen egentlige regler. Kravene kan svinge utrolig meget fra kommune til kommune. Samtidig er de nuværende retningslinjer og anden dokumentation meget præget af isolering med mineraluld. Der dukker alverdens restriktioner op, når man arbejder med andre typer isoleringsmateriale, siger Lars Rosengreen.

Lars Rosengreen understreger, at sikkerheden naturligvis altid skal have første prioritet, og at brug af nye løsninger skal ske med stor omtanke. Men samtidig finder han, at brandkravene gør det for svært at være innovativ i den danske byggebranche.

- Jeg savner, at der bliver udarbejdet eksempler på konstruktioner, som der er enighed om overholder brandkravene, så vi ikke hver gang skal begynde næsten forfra med de lokale brandmyndigheder, siger Lars Rosengreen.

Der er masser af erfaringer med fx PUR-isolering fra andre europæiske lande. Det burde de danske brandmyndigheder efter Lars Rosengreens mening også tage i betragtning.

Workshops som startskud
Lars Rosengreen fortalte om udfordringerne ved innovative byggeprodukter og brandkrav på to workshops, som Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) arrangerede i foråret 2013.
De to workshops blev afholdt som led i et nyt udviklingsprojekt, der hedder ’Brand og byggematerialer’, og som bliver gennemført i regi af byggebranchens innovationsnetværk InnoBYG.

DBI er projektleder for udviklingsprojektet, hvis formål er at give danske virksomheders bedre muligheder for at udvikle nye, bæredygtige byggematerialer og konstruktioner - uden at løbe hovedet mod en mur af brandtekniske udfordringer.

På de to workshops kom det frem, at manglende viden om byggematerialers brandtekniske egenskaber ofte står i vejen for innovation og udvikling af nye, bæredygtige produkter til byggeriet. Deltagerne udpegede en række barrierer for udvikling af nye materialer og konstruktioner, som nu ligger til grund for prioriteringen af projektets indsatsområder.

- Den overordnede konklusion er, at der skal skabes mere viden om byggematerialers brandtekniske egenskaber, og at der skal deles mere viden mellem virksomhederne, siger brandteknisk rådgiver Anders Dragsted fra DBI.

Der er brug for hjælp
De to workshops i henholdsvis Hvidovre og Gedved nær Horsens havde i alt cirka 40 deltagere. Det var primært producenter og leverandører af byggematerialer, men også entreprenører, rådgivere og videninstitutioner var med.

Især to forhold sprang i øjnene efter de to workshops, der primært fokuserede på bygningers klimaskærm, facade og tag, for at afgrænse og strukturere debatten.

For det første mangler der viden om, hvordan forskellige materialer spiller sammen brandteknisk, og om alternativ anvendelse af kendte materialer.

For det andet er der behov for et videnløft om det europæiske system for klassifikation af byggematerialers brandtekniske egenskaber. Både producenter, leverandører, rådgivere, entreprenører og myndigheder finder systemet kompliceret og svært at bruge.

- Næsten alle deltagere gav udtryk for at de savnede et videngrundlag for at kunne tage beslutninger på et tilstrækkeligt oplyst grundlag, så vi vil forsøge at etablere en kursusrække, der kan give bedre forståelse for byggematerialers brandtekniske egenskaber samt metoderne til brandprøvning og klassifikation, siger Anders Dragsted.

Erfagrupper
Desuden har DBI dannet nogle erfagrupper for virksomheder, der arbejder med de samme produkter og hvor det vil være muligt at erfaringsudveksle om bl.a. opfyldelse brandkravene og de udfordringer der ligger i at få et nyt materiale gjort klart til markedet.

- Et eksempel kunne være producenter af isoleringsmaterialer baseret på træfiber, papir eller andre cellulosebaserede materialer, der ofte står med de samme udfordringer og dokumentationskrav, fordi deres produkter betragtes som brændbare og dermed skal brandsikres på en eller anden måde, siger Anders Dragsted, som forventer at etablere 2-3 erfagrupper på forskellige områder.

På de to workshops hørte deltagerne indlæg fra tre virksomheder, der har udviklet nye byggeprodukter. Ud over DC-System Insulation var det Fiberline Composites og Burnblock ApS. Desuden blev deltagerne ført gennem en proces, der var baseret på brainstorming samt systematisering og prioritering af de indhøstede synspunkter og forslag.

- Det gav os et virkelig godt grundlag for det videre arbejde i projektet, fastslår Anders Dragsted, som tilføjer, at tilbagemeldingerne fra deltagerne også har været gode.

På de to workshops var der desuden matchmaking på programmet, der også omfattede en orientering om forskellige støttemuligheder til virksomhedsudvikling som fx Innovationsagentordningen og videnkuponer.

DBI - Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut
Jernholmen 12
2650 Hvidovre
Hvidovre Kommune
Danmark
CVR nummer: DK65196816
P nummer: 1003159124

Kontaktperson

Send til en kollega

0.065