23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Nu skal radonsikring på dagsordenen

Der er stadig mange inden for byggebranchen, der ikke tager højde for, at da BR10 trådte i kraft i år, blev grænseværdien for radon samtidig sat ned fra 200 Bq/m³ til 100 Bq/m³ for nybyggeri.

Med den ændring er radonsikring blevet et vigtigt område at tænke ind i byggeprojekter.

Ingeniør Jesper Bruun Petersen fra rådgivningsvirksomheden NIRAS beskæftiger sig i det daglige med at rådgive omkring radon, og ifølge Jesper Bruun Petersen, så er det nødvendigt med et holdningsskifte omkring radonsikring af vores boliger.
- Først og fremmest, så tyder mange målinger på, at gennemsnitskoncentrationen er højere, end vi tror. Der bliver i dag sjældent foretaget målinger af radon i nybyggeri, og derfor er radon endnu ikke rigtigt på den juridiske dagsorden. Men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at der kommer fremtidige retssager, hvor folk får øjnene op for problemstillingen – og her vil mange få et chok.

Nye boliger lever ikke op til radon-kravene i BR10
Jesper Bruun Petersen er projektleder i NIRAS med ansvar for radon som område, og han har været med til at udarbejde materiale til Erhvervs og Byggestyrelsen, ligesom han underviser og rådgiver om radon på både universiteter, virksomheder og ved offentlige instanser. I år var Jesper Bruun Petersen med til at udarbejde en rapport, baseret på 16 huse i et nybyggeri, hvor alle boligerne blev testet for radon. I byggerierne blev der anvendt forskellige former for kantmembraner, hvilket er den gængse løsning i byggeriet i dag. I halvdelen af husene blev der efterfølgende målt over 100 bq/m³.
- Rapporten viser tydeligt, at hvis man bygger, som man altid har gjort, så lever boligerne ikke op til BR10. Hvor det før var en anbefaling, så er det nu et lovkrav.

Et opgør med vi-gør-som-vi-plejer filosofien
- Almindelige borgere er i dag som regel uvidende om de nye krav til radon, men det er ikke stort bedre blandt håndværkere, entreprenører og ingeniører. Her er holdningen, at radonsikring er dyrt og besværligt, hvilket ikke længere er tilfældet, siger Michael Lindberg, der er markedschef i Isola. Isola tilbyder et komplet radonsikringssystem, der inkluderer Isola Radon Spærre 400, Isola Radonmembran SBS og ikke mindst Isola Radon Brønd.

Fremtidens universelle radonløsning
- Den mest effektive løsning på radon i bygninger er en radonbrønd, der giver aftræk fra undergrunden til op over husets tagryg. Den kan anvendes både til nybyg og eksisterende byggeri, og det er den løsning, der oftest bliver brugt i bl.a. Sverige, Norge, England og USA. Løsningen er slet ikke så dyr, som man tror, fortæller Michael Lindberg.
Problemet med en kantmembran-løsninger, at det kan være svært at bygge 100 % tæt, da der let kan trædes små huller i membranen. Og selv huller på under 0,5 mm giver frit lejde til transport af sundhedsskadelige mængder af radongas til indeklimaet.

Radon er et nyt forretningsområde for håndværkeren
- I Isola har vi haft radonsikring i sortimentet fra dag 1, og det har desværre længe været et overset område i Danmark i forhold til Norge, Sverige og England. Og jeg frygter, at virkeligheden først ændrer sig, når vi har haft et par retssager. På den anden side så ser vi også, at de unge murere er meget interesseret i lovændringer, som åbner op for nye forretningsområder, fortæller Michael Lindberg.

Isola
Vesterballevej 5
7000 Fredericia
Fredericia Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31677963
P nummer: 1014770778

Kontaktperson

Michael Lindberg
Markedschef
+45 40366218 m.lindberg@isola-platon.dk

Send til en kollega

0.094