23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Digital modenhed sikrer fremdrift hos ADEPT

ADEPT står blandt andet bag Arkitektskolen Aarhus, og i dette interview fortæller Hans Andersen Klingenberg og Jens Arnar blandt andet om, hvordan BIM fremmer deres arbejdsprocesser.

ADEPT er en af de førende konceptuelle tegnestuer i Danmark og dækker alt fra design og projektering af nybyggeri, renovering og landskab til professionel projektledelse og tryg realisering af byggeprojekter. I dag tæller tegnestuen samlet ca. 50 medarbejdere - arkitekter, byudviklere, landskabsarkitekter, konstruktører, ingeniører, der arbejder tæt sammen på alle tegnestuens projekter.

I dette interview fortæller Jens Arnar og Hans Andersen Klingenberg om ADEPTs projekter i Tyskland og NEW AARCH, Arkitektskolen Aarhus, der er designet og projekteret i Archicad.  

Godt fat i det tyske marked
ADEPT arbejder primært i Danmark og i Tyskland. Sidstnævnte er et hastigt voksende marked for tegnestuen, og sidste år etablerede de en afdeling i Hamborg, hvor de har flere større projekter, ligesom det er tilfældet med München og Berlin. Jens Arnar understreger, at de er kommet godt ind på det tyske marked.

“Danske arkitekter har et andet forhold til arkitektur med mennesket i centrum og en holistisk tilgang til projekterne. Vi presser selv lidt på i forhold til at projektere i 3D. I Tyskland går det dog så småt fremad med digitalisering, hvor vi blandt andet særligt kan fremhæve tegnestuens digitaliserings- og bæredygtighedskompetencer, som noget der adskiller os fra de tyske tegnestuer. Det giver adgang til konkurrencer, hvor vi alene af den grund har en fordel.”

LÆS OGSÅ: BIM-baseret LCA-beregner

Hans Andersen Klingenberg var BIM-manager hos ADEPT, da tegnestuen testede Archicad, og han skulle lige vænne sig til en anden tilgang til BIM, end han var fortrolig. Ikke desto mindre er han meget glad for Archicad. ”Jeg var på kursus hos GRAPHISOFT Center Danmark, og jeg synes, at det er utroligt, hvor hurtigt, man lærer Archicad. Det er meget intuitivt, og indtil videre det været nemt at gå til. Jeg har tidligere arbejdet meget med Revit, som kræver meget template arbejde, hvis det skal være let at gå til. Det fungerer bare automatisk i Archicad,” fortæller han.

NEW AARCH aka Arkitektskolen Aarhus er lavet i Archicad
At benytte BIM til at kommunikere arkitektens visioner er en oplagt mulighed, da softwaren gør det nemt at sammenkæde 2D-tegninger og 3D-model. Den nye arkitektskole i Aarhus, NEW AARCH, er et godt eksempel på, hvordan visualiseringer skaber værdi gennem hele hovedprojektet.

“Vi vandt konkurrencen om NEW AARCH i samarbejde med tegnestuen Vargo Nielsen Palle. Vi har sammen udarbejdet skitse-0 og konkurrenceprojekt, hvorefter vi fortsatte projekteringen i Archicad. Idéen var at lave et meget ærligt byggeri, hvor de studerende kan se, hvordan en bygning er sat sammen med synlige materialer og installationer. Der er i princippet ikke nogen malerentreprise i projektet, heller ingen spartling. Arkitektskolen Aarhus er tænkt som et levende værksted til fordybelse for de studerende og en meget ærlig og robust bygning, som kan tåle lidt af hvert,” fortæller Jens Arnar.

Jens Arnar fremhæver det vellykkede samarbejde mellem arkitekter, ingeniører, entreprenør, bygherre og kommende brugere: “Samarbejdet mellem fagdisciplinerne er gået over alle forventninger. Især i betragtning af projektets størrelse. Udbudsformen var New Partnering, hvor alle sidder ved samme bord og bliver enige om det hele. Det har været altafgørende for, at projektet er lykkedes så godt på trods af et begrænset budget.”

Dette er en (stærkt) forkortet udgave af ”Digital modenhed sikrer fremdrift hos ADEPT”. Du kan læse hele interviewet på GRAPHISOFT Center Danmarks hjemmeside →

Fotokreditering: Arkitektskolen Aarhus er taget af Rasmus Hjortshøj, BIM-modeller fra Archicad af ADEPT.  

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057
P nummer: 1025084957

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.063