23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Drømmeopgaver er dem, hvor vi bruger alle kompetencer

ACTING Bygherrerådgivning er en rådgivende ingeniørvirksomhed, der for 6 år siden tog BIM til sig og har en befriende pragmatisk tilgang til deres opgaver, der også afspejler sig i deres tilgang til at anvende BIM som arbejdsredskab.

"Det handler grundlæggende om bygherrerådgivning", fortæller Christian Hellström, partner i ACTING Byggeherrerådgivning. Det rådgivende ingeniørfirma tæller 12 medarbejdere, som udfører opgaver fra traditionel bygherrerådgivning til gennemprojektering af mindre projekter inden for alle ingeniørdiscipliner.

"Vi er sådan en lidt mærkelig omgang blandede bolsjer, hvilket også gør os anderledes end mange af de større ingeniørvirksomheder. Vi har også nogle kompetencer fra f.eks. arkitekttegnestuer, som gør, at vi kan forstå, at vores kunders lejere ikke ønsker et kæmpe ventilationsanlæg, når man ønsker et udtryk af New Yorker råhed, eller omvendt, at de nok behøver et, når de skal montere en kulgrill i deres lejemål".

BIM kræver en indsats
Christian Hellström er bygningskonstruktør og en af tre partnere i ACTING Bygherrerådgivning, som udspringer af en klassisk ingeniørvirksomhed. Der er to andre partnere, Andreas B. Søndergaard, der er konstruktionsingeniør og Louise Torp, som er installationsingeniør. Det var Christian Hellström, som introducerede BIM på tegnestuen, som han var velbevandret i efter at have arbejdet en årrække på en københavnsk arkitekttegnestue.

LÆS OGSÅ: BIM-kurser for arkitekter og landskabsarkitekter 

"Det var lidt sværere at implementere Archicad, end jeg umiddelbart havde forventet. Jeg havde erfaring med at bruge BIM for ét fag, men at skulle overføre BIM til 3 discipliner, som alle tegner i samme model, havde i starten sine udfordringer”, husker Christian Hellström, ”Vi har selv måtte udvikle en række af egne templates for at få strukturen på plads", erindrer han. ”Det kræver en hel del styring og løbende udvikling, og det hele er endnu ikke helt på plads. Men nogle dele af Archicad er i mellemtiden også blevet stærkere implementeret i softwaren, som f.eks. installationer, der i år har fået en ekstra opdatering”.  

Samarbejde på tværs af fagdiscipliner og software er intet problem
Selv om implementeringen af Archicad har krævet lidt ekstra arbejde, så er det bestemt indsatsen værd, fortæller Christian Hellström. "Vores medarbejdere – i særdeleshed de unge – har taget rigtig godt imod programmet. Så noget af det svære handler om at arbejde struktureret, når mange medarbejdere arbejder i samme fil og med mange fag".

Byggeri er en samarbejdsdisciplin, og med BIM er samarbejde – hverken indadtil og udadtil – noget problem. "På mange projekter laver vi det hele selv. Men nogle gange samarbejder vi med andre tegnestuer – som f.eks. på shoppingcenteret Kronen i Vanløse, hvor vi overførte hele Revit-modellen til Archicad for bl.a. at udføre kollisionskontrol. Vi havde bygherrerådgivningen på indretning af alle butikkerne i samarbejde med arkitekten og ingeniørerne på selve centerprojektet”.

LÆS OGSÅ: Med stedet som udgangpunkt 

For at få Archicad til at fungere godt for ingeniørerne, har ACTING selv udarbejdet en template med mange Favorites for de standardiserede bygningsdele, de oftest benytter. Christian er helt inde i BIM-programmets opsætning, der er tilrettet deres typiske projekter. "Vi har så mange specielle opgaver med få gentagelser, at standardiserede bygningsdele ikke fylder så meget. EL-symbolerne har vi bare tegnet én gang, selv om der er ret mange", fortæller Christian og fortsætter, "Med Archicad 24 kan vi nu åbne Revit-families, hvor mange producenter har lavet standard objekter til f.eks. installationer. Det savner vi ellers lidt i Archicad, selv om vi nu har fået det meget godt op at køre, så det ikke er et problem, der fylder for meget".

Bygherre- og teknisk rådgivning på The Audo på tværs af to BIM-platforme
Et af ACTING Bygherrerådgivnings nyere projekter er The Audo  i Nordhavn, der er et ombygningsprojekt, hvor en tidligere købmandsgård i Nordhavn transformeres til en ny hybrid i form af et kombineret arbejds- og event space, boutique hotel residens, restaurant, cafe og konceptbutik. Årstiderne Arkitekter har stået for transformationen af bygningen, mens showroom, café, kontor og hotelværelser er indrettet og designet af NORM Architects. ACTING Bygherrerådgivning har hjulpet NREP ‒ der selv har hovedkontor i nabobygningen Riffelsyndikatet ‒ med myndighedsbehandling, ligesom de er rådgiver på alle tekniske installationer og konstruktioner.

Ingen ambitioner om at blive store
I dag består ACTING Bygherrerådgivning af 12 medarbejdere, og Christian Hellström fortæller, at de gerne vil være et par stykker mere, men at de ikke har ambitioner om at blive en stor rådgivende ingeniørvirksomhed. "Med vores mindre størrelse er vi fleksible og agile, og vi har ikke noget ønske om at blive meget større, end vi er i dag. Vi er bedst til at komme ind, når projekter er gået lidt i hårknude", erkender Christian.

 Drømmeopgaverne er er dem, som involverer alle de faggrupper, der er repræsenteret hos ACTING, og Christian Hellström fremhæver dette som en deres styrker: "Vores interne koordinering er svær at matche, hvilket kommer bygherrerne til gode". En anden styrke er kontorets medarbejdersammensætning, "Vi er et ungt team. Vi vil gerne have en rar og flad struktur i et venskabeligt miljø, hvor vi også kan rejse sammen og har nogle ting til fælles. Det bliver man måske ikke rig af, men det giver overskud på en anden konto".

Dette er en forkortet udgave af interviewet med ACTING Bygherrerådgivning, du kan læse hele interviewet her >> 

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057
P nummer: 1025084957

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.078