23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Danmark halter bagud med brandsikkerheden

Danmark halter bagud med brandsikkerheden omkring elinstallationer på steder, hvor mange folk er samlede.

De fleste af os tror, at Danmark er i førertrøjen omkring personsikkerhed generelt og derfor også på steder, hvor mange folk er samlede. Det skorter ikke på skiltning af flugtveje, tydeligt markerede exitskilte, sprinkleranlæg osv. Men når det kommer til noget så banalt som brandsikring af de eldåser, hvor alle funktionernes kabler samles, så halter vi langt bagefter resten af EU. Anvendelse af brandsikre dåser er nemlig ikke lovpligtigt i Danmark, med mindre der er tale om tunneller over 500 meter. Det er det derimod i stort set alle andre EU-lande og var f.eks. også et krav i udbudsmaterialet, da Ukraine byggede nye stadions til VM i fodbold!

Når lovgivningen halter, må ansvarligheden træde til
Carsten Berntsen fra Spelsberg, der er en af verdens førende producenter af elkabinetter, kan år efter år høre sine kolleger diskutere anvendelse, specifikationer, ønsker om øget brugervenlighed under installation osv., hvilket senest har ført til, at det tyske firma har udviklet yderligere på deres koncept – men som dansker sidder han passivt med ved møderne, for det er ikke et særligt aktuelt produkt i Danmark. ”Der er nogle få bygherrer og rådgivere, der kræver anvendelse af brandsikre dåser i deres udbudsmateriale, men det er ikke mange. De fleste holder sig til lovgivningens minimumskrav, og det kan man isoleret set ikke bebrejde dem.”

Men måske var det en ide at hæve sikkerheden ad frivillighedens vej, før der sker en større ulykke, og der så kommer en række krav om ændringer. Det skete bl.a. i Tyskland efter tragedien i Düsseldorf lufthavn, hvor 17 lufthavnsgæster omkom i 1996, da en eksplosionsagtig brand raserede en fyldt lufthavnsterminal. Det var ikke en fejl i elinstallationerne, der udløste den, men det satte fokus på brandsikkerhed og afstedkom en lang række lovmæssige stramninger

Det handler om at minimere risikoen for panik
I Danmark skal kablerne være brandsikre og klemrækken af porcelæn, men dåserne er der ingen krav til. Det kan give problemer, for hvis en standarddåse uheldigvis smelter ned over klemrækken, kan der ske kortslutninger med deraf følgende funktionssvigt af livsvigtige installationer.

Spelsbergs LIFELINE-dåse modstår ikke åben ild eller ekstrem varme over en lang periode. Men alt efter hvilken klasse, man har valgt at anvende, garanterer firmaet fra 30 (E30) til 90 (E90) minutters funktionelle forbindelser, hvilket betyder at alarmanlæg, flugtvejsbelysning, sprinkleranlæg osv. fungerer, indtil man forhåbentlig er færdig med at evakuere alle mennesker i området. Selve kassen nedbrydes kontrolleret, så den IKKE smelter ned over klemrækken. Det er en avanceret proces, og derfor kan Spelsbergs brandsikre dåse også kun købes som en samlet løsning, der udover den orangerøde dåse med de specielle tekniske egenskaber, patenterede udslagsblanketter og membraner med de specielle egenskaber består af specialudviklede klemrækker, specielle rawlplugs til befæstelse m.m.

”Brandsikre dåser gør det ikke alene, men vil være med til at øge sikkerheden, og de burde efter min mening skrives ind i alle kravsspecifikationer til bygninger og anlæg, hvor mange mennesker er forsamlede, og der ikke må opstå funktionssvigt af installationer i den første kritiske periode af en brand. Dels for at alle sikkerhedsinstallationer fungerer og dels for at undgå panik,” siger Carsten Berntsen fra den tyske koncerns danske afdeling.

Læs mere om Spelsberg's løsning på hjemmesiden:
https://www.spelsberg.dk/onepager/lifeline-brandbeskyttelseskasser-med-elektrisk-funktionsbevaring/

Eller Kontakt Spelsberg Danmark direkte på:
info@spelsberg.dk
+45 40 40 25 77 

Spelsberg A/S
Slipshavnsvej 12
5800 Nyborg
Odense Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31060869
P nummer: 1013779879

Send til en kollega

0.062