23948sdkhjf

Licitationen mener: De dårlige får samme løn som de gode

Sat på spidsen betyder en overenskomst, at arbejdsgiverne skal aflønne en dårlig håndværker og en dygtig håndværker med samme løn. Som udgangspunkt er kvalifikationerne altså ikke afgørende.

Både i skurvognen blandt tømrere og murere og på kontorerne blandt kalkulationsmedarbejdere og projektledere er der – uanset om man er ansat på overenskomst eller ej – forventninger om at få mere i posen. Og i et vigende marked med hård kamp om opgaverne, kan øgede omkostninger hurtigt forringe konkurrenceevnen og dermed få indflydelse på både omsætning og indtjening.

Virksomhederne vil naturligvis gøre næsten alt for at holde på de bedste medarbejdere – uanset om de er omfattet af en overenskomst eller ej. Men, det er helt sikkert, at de ringeste – altså dem med de dårligste kvalifikationer og kompetencer – bliver sorteret fra i takt med, at opgavemængden falder. Overenskomst eller ej. Det er en barsk betragtning, men kniber man øjnene godt sammen, så kan de fleste vel få øje på, at det er sådan det er.

Overenskomsterne er derfor blot endnu en vigtig brik i den overordnede tilpasning, som mange virksomheder i byggeriet står overfor i denne tid. En tilpasning til et marked, hvor det lige nu især handler om konsolidering for at styrke virksomhedens samlede kvalifikationer og kompetencer. Og det kræver, at man har de bedste medarbejdere - både i skurvognen og på kontoret.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11