23948sdkhjf

Bravida i voldsom vækst:  – Vi er lykkedes med at vokse betragteligt

Særligt i sidste kvartal var der fart over toplinjen hos teknikentreprenøren Bravida, der de seneste år har kunnet bryste sig af at været branchens største 

De sidste måneder af 2022 har været lidt af et økonomisk mareridt for mange i byggebranchen.

For teknikkæmpen Bravida Danmark har perioden været lige det modsatte. 

Alene i 4. kvartal 2022 blev der lagt over 60 pct. på toplinjen hos den svenskejede teknikentreprenør med hovedsæde i Brøndby. I svenske kroner og øre betød det en kvartalsomsætning på 1,95 mia., svarende til 1,3 danske mia. kr. i dagens kurs.

Det fremgår det af en regnskabsmeddelelse med endnu ikke offentliggjorte regnskabstal. Vokseværket er ifølge Bravida drevet af både installations- og servicevirksomheden.

Selskabets installationsgren dækker blandt andet entrepriser i byggeprojekter, mens opgaver i service-grenen kredser om drift og service af kunders tekniske anlæg. 

– Vi er lykkedes med at vokse betragteligt og har fået en masse nye kunderelationer ind i forretningen. Det skyldes blandt andet, at der er et stort behov for modernisering hos vores kunder, siger en tilfreds adm. direktør, Johnny Hey, i regnskabsmeddelelsen.

Også i hele regnskabsåret 2022 strøg toplinjen op - 38 pct. er posten vokset. For hele året var teknikentreprenørens omsætning i Danmark dermed samlet 6,0 mia. svenske kr. (4 mia. kr.) mod 4,4 mia. svenske kr. (2,9 mia. kr.) i 2021.

Grøn omstilling fylder ordrebog

I andre dele af byggebranchen har inflation og økonomisk usikkerhed ellers lagt sig kvælende over kunders lyst til investeringer. Men altså ikke hos tekniske entreprenører som Bravida, og også konkurrenter som Aarsleff-ejede Wicotec Kirkebjerg har for nylig meldt, at aktiviteten stadig er i "højt gear".

Nye tal fra Danmarks Statistik fra januar viser også at installatører og vvs-virksomheder stort set ikke er ramt af ordrenedgangen i resten af underbrancherne, og som Licitationen har beskrevet indgående de seneste par uger, er det blandt andet ordrer under grøn omstilling, der giver aktivitet.

Sådan er det også hos Bravida Danmark. Her fylder den grønne omstilling med direktørens ord meget og det tæller ikke mindst opgaver inden for fjernvarme, varmepumper og energioptimering, lyder det. 

Milliarder i bogen

Udover toplinjen er også Bravidas indtjening gået frem. I 4. kvartal nåede EBITA op på 117 mio. svenske kr. (78 mio. kr.), en fremgang på 47 mio. svenske kr. i fra samme periode året før. 

I kvartalsregnskabstallene oplyses som altid kun EBITA - altså indtjening før renter, skat og afskrivning, mens de fleste danske konkurrenter benytter EBIT (indtjetning før renter og skat - også kaldet driftsresultatet) til at beskrive indtjeningsgraden. 

Indtil Bravida Danmark afleverer dansk årsregnskab med EBIT-tal kan man derfor ikke 1:1 sammenligne indtjeningstallene med andre teknikentreprenørers overskudsgrad.

Uanset hvad ser den nærmeste fremtid fornuftig ud. Ordreindgangen steg i 4. kvartal med 13 pct. i forhold til samme periode året før og udgjorde 1,530 mia. svenske kr. (1,0 mia. kr.), og ved udgangen af 4. kvartal 2022 var Bravida Danmarks ordrebeholdning 16 pct. højere end året før. 3,2 mia. svenske kr. (2,2 mia. kr.) er der nu skrevet i bogens sider.

Regnskabet for Bravida Danmark offentliggøres som regel i løbet af foråret.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125