23948sdkhjf

Video: Se begyndelsen på Københavns nye bydel oppefra

Den første stendæmning rundt om det sydligste hjørne af Lynetteholm har taget sin endelige form

Artiklen blev bragt første gang den 10. februar 2023

Det gigantiske anlægsprojekt af Lynetteholm tager form, og et første omrids med stendiger strækker sig nu ud for Refshaleøen i København. Det viser nye dronebilleder fra anlægsarbejdet.

Skalaen på dæmningen af norske sprængsten er umiddelbart enorm. Men der er stadig "kun" tale om en inddæmning af et mindre sydligt hjørne i anlægsprojektet. Det udgør fase 1.

Nu kommer så arbejdet med fase 2: at inddæmme et langt større område, der ligger nord for de nuværende stendiger.

Video: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Nordiske Mediers nye medie Lynetteholmnews var med på en gåtur i weekenden på det første omrids - den artikel kan du læse her. Selvom arbejdet ser færdigt ud, fortsætter det dog lidt endnu. Der skal skal stadig fyldes sand og grus på perimeteren, og arbejdet ventes helt afsluttet i april.

Stendæmningerne giver mulighed for, at halvøen nu langsomt kan blive bygget op. Det skal ske med overskudsjord fra københavnske byggepladser, som skal læsses af og udgøre fundamentet for den kommende bydel, der skal skyde op.

Omstridt projekt

Det er gravemaskiner fra entreprenørkæmpen Aarsleff, som har arbejdet på stendæmningen siden 17. januar sidste år. Samtidig har Munck Havne og Anlæg anlagt byggeplads. 

Langt fra alle har dog været begejstrede for anlægsprojektet, der skal udvide Københavns areal med 2,8 kvadratkilometer. Borgersammenslutningen "Stop Lynetteholm", som mener at projektet skader natur og klima, har pt. 16.300 medlemmer. Samtidig har kommuner og miljøorganisationer raset over, at opgravet slam er blevet sejlet til Køge Bugt, hvor det er blevet dumpet. 

Klapningen, som det kaldes, blev dog indstillet sidste år oven på den massive modstand. Det forsinkede opstarten af fase 2 med ét år.

Artiklen er en del af temaet Lynetteholm.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125