23948sdkhjf

Uden tillid og samarbejde kører projekter af sporet

Uden tillid og samarbejde vil byggebranchen fortsat opleve projekter, der går skævt, og som skaber splid og dårlige resultater for alle parter, mener dagens debattør 

Vi har talt om det mange gange, og man siger, at ”det skal vi gøre bedre”. 

Men det er ikke så lige til, for hvordan får man opbygget tillid mellem parterne? Hvordan skaber man det samarbejde, der gør, at alle parter i projektet føler sig i godt og trygt selskab og får lyst til at kaste sig ud i samarbejdet?

Vi kender alle sammen til projekter, hvor vi alligevel ikke helt kendte hinandens tilgang og forventninger, og hvor vi havde forskellige måder at fortolke det aftalte på; det betød, at når der opstod udfordringer undervejs, kunne vi ikke finde ud af at tale os frem til en mindelig og for alle parter god løsning.

Entreprenører kan være irriterende, når de siger, at et byggeri bliver dyrere end budgettet og tager længere tid end den ønskede tidsplan. Bygherrer lader til at føle sig bedre tilpas med arkitekter, der kan visualisere deres drømme, og rådgivere, der er dygtige til at regne det hele igennem og fortælle, at det kan lade sig gøre, men entreprenøren har så meget at byde på – blandt andet i forhold til praktiske løsninger og til at få belyst økonomien tidligt i processen.

Bring alle kompetencer i spil tidligt

Tænk nu, hvis alle parter satte sig sammen tidligt i projektforløbet. Hvis de brugte tid sammen til at udvikle projekterne, få dem til at hænge sammen og blive mulige inden for budgettet. Tænk, hvis parterne prioriterede at lære hinanden at kende, også på det personlige plan, så de kendte hinandens styrker og svagheder og kunne løfte opgaven i en fælles forståelse af hinanden.

Hvordan kommer vi videre og får opbygget den tillid, der kan sikre det gode samarbejde? Det gør vi ved at bruge tid sammen. 

Ved at alle parter mødes og taler projekterne igennem i en tidlig fase. Det kræver, at vi giver lidt af os selv. Vi skal også kunne tale sammen om andet end lige netop det enkelte projekt. Hvem er de mennesker, bygherre skal betro et millionbyggeri til og kender de øvrige parter bygherren? Er det mennesker, vi har kendskab til, eller er det nogle fremmede, vi forventes at vise tillid? Den tid, vi bruger sammen tidligt i processen, er en god og nødvendig investering hvis det skal blive et vellykket projekt.

Vilje til samarbejde er at tage ansvar

Det kræver ikke dagevis af seminarer og workshops eller et mylder af eksterne coaches. Det handler om at ville mødes tidligt i faserne og bruge tid på at lære hinanden at kende. Være sammen i en anden sammenhæng end projektmøder og tale om andet end byggeriet. Fortælle hinanden om sig selv, interesser, familie, erfaringer og forventninger til samarbejdet. Der skal faktisk ikke så meget til. Vi skal bare ville det. Samarbejdsvilje er også at tage ansvar.

Faktisk er et godt samarbejde et konkurrenceparameter, for et vellykket samarbejde er noget, der tales om i branchen og det vender positivt tilbage med nye opgaver. Det kender vi fra flere af vores projekter, hvor vores bygherre ikke kun er glad for resultatet, men også for processen.

Resultatet på den lange bane er tydeligt. Byggeprocessen bliver mere problemfri, økonomisk holdbar, uenigheder løses bedre, og arbejdsglæden hos alle parter er markant bedre.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.218