23948sdkhjf

Geologi og industriens efterladenskaber skal forme Aalborgs største bypark

Landskabsarkitekterne SLA skal skabe Stigsborg Naturpark på kanten af Limfjorden. Arkil har påbegyndt arbejdet

Midt i Aalborgs nye bydel Stigsborg har landskabsarkitekterne SLA vundet opgaven om at skabe en ny park med naturoplevelser og aktiviteter, Stigsborg Naturpark.

Parken på nordsiden af Limfjorden bliver Aalborgs største bypark på 15 hektar og skal ud over park også fungere som skolegård og idrætsfaciliteter for Stigsborgs kommende skole.

Projekt Stigsborg, der er blandt Danmarks største kystnære udviklingsprojekter, skal forvandle den tidligere industri- og havnefront i Nørresundby til en moderne by med op mod 4.000 boliger foruden skole, daginstitutioner, caféer og butikker.

Første fase af anlægsarbejdet for Stigsborg Naturpark gik ifølge SLA i gang lige før nytår med Arkil som entreprenør og står efter planen færdig til sommer.

Baseret på byens geologi

SLA’s design bruger fjordlandskabets geologi og eksisterende naturhabitater til at skabe en naturpark, der ved hjælp af økosystemtjenester og høj biodiversitet skaber rammen om en lang række rekreations-, lærings- og aktivitetsmuligheder.

Det centrale element i byparken er Aalborgs og Limfjordens særlige geologi, hvis periodiske lag, geologiske aflejringer og industrielle råstoffer udgør rygsøjlen i parkens design: Kridtaflejringer skaber opholdsrum, fjordmuslinger bruges som stibelægninger, forskellige jordlag afskærmer og renser den tidligere industris efterladte jordforurening, og salt-, ler- og sandlag skaber læringsrum om Aalborgs industrihistorie.

– Aalborgs unikke kvalitet er dens undergrund – en undergrund der ikke bare har afgjort byens fysiske placering, men også formet dens historiske, industrielle og sociale udvikling, siger Karsten Thorlund, tegnestuechef for SLA i Aarhus:

– Ved at fundere Stigsborg Naturpark i byens geologi, råstoffer og nærhed til Limfjorden skaber vi en helt særegen park med kvaliteter, aktiviteter og naturoplevelser, der ikke findes andre steder.

Stigsborg P/S og Stigsborg

Stigsborg P/S er etableret i 2018 med Aalborg Kommune, PFA Ejendomme og A. Enggaard som parter efter en omfattende kommunal udbudsproces.

Stigsborg P/S har i første omgang til formål at udvikle etape 1 af Stigsborg, som er et område i Nørresundby mellem Stigsborg Brygge, fjordkysten og Engvej/Stigsborgvej. 1. etape har et samlet areal på cirka 33 hektar inklusive Aalborgs største bypark, Stigsparken. Byudviklingsselskabet har desuden forkøbsret til etape 2 og 3.

Stigsborg er geografisk afgrænset af Limfjordsbroen i vest, Nørresundby i nord, Limfjordstunnellen i øst og Limfjorden i syd. Området har tidligere huset en række industrivirksomheder og skal nu omdannes til en moderne og mangfoldig bydel.

Udviklingen af Stigsborg forventes at vare 20 år og resultere i 4.000 boliger på samlet set 400.000 etagemeter til 7.500 indbyggere. Boligerne vil primært være leje- og ejerboliger i 4-6 etager samt town houses/rækkehuse i 2-3 etager. Offentlige institutioner såsom skole, plejehjem og daginstitutioner samt mindre erhverv (kontorerhverv, cafeer, butikker etc.) vil også få plads i området.

Kilde: Stigsborg P/S

Skal fungere som skolegård

Parkens aktiviteter samles i Det Urbane Bånd, en zone med aktiviteter og programmer, der indrammer det store naturrum. Båndet bliver en bilfri zone med aktiviteter, der knytter sig til både skole- og fritidsliv, det være sig sportsaktiviteter, legepladser, skateanlæg, cafeer og læringsområder.

Det sidste er vigtigt relevant, da Stigsborg Naturpark også skal fungere som skolegård og aktivt læringslandskab for Stigsborgs kommende Børne- og Ungeunivers. Dermed bliver parken stedet, hvor børn, voksne og besøgende kan bruge parkens faciliteter og naturrum og sammen lære om Aalborgs historie og tilblivelse.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Se listen: Byggeriet tjente styrtende og postede milliarder i statskassen
Arkitektdirektør har ny omsætningsrekord i sigte
Boligafdeling i Kolding gennem største renovering i 60 år
Nu skal der idéer på banen: Tre teams udvalgt til nyt kvarter i Bagsværd
Køberen er fundet: Ungdomsboliger på vej ved Charlottenlund Slot
Fire kæmper om trecifret millionprojekt i Vendsyssel
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.127