23948sdkhjf

Licitationen mener: Højere mindsteløn kan sikre bedre arbejdsudbud

Repræsentanter for DI Byggeri  og 3F Byggegruppen har kridtet banen op og kastet sig ind i overenskomstforhandlingerne. Bagtæppet for forhandlingerne er usikre økonomiske rammevilkår med høj inflation, stigende rente og udsigt til nedgang i aktivitetsniveauet.

Ikke overraskende møder 3F Byggegruppen blandt andet op med krav om at sikre reallønnen i forhold til inflationen. Men også med krav om, at der gøres en indsats for at undgå social dumping. Det krav har 3F Byggegruppen haft med til forhandlingsbordet de sidste par gange og arbejdsgiverne har kvitteret, så der nu er langt færre tilfælde af social dumping end tidligere i forhold til især udenlandsk arbejdskraft.

Kernen i 3F Byggegruppens fokus på social dumping er at få arbejdsgiverne til at hæve mindstelønnen, som er et vigtigt omdrejningspunkt i den generelle løndannelse i byggeriet.

Det er jo et reelt og konkret krav i en ekstremt konjunkturfølsom branche, hvor det under alle omstændigheder er svært for virksomhederne at fastholde medarbejdere for eksempel på funktionærlignende vilkår. Ved at hæve mindstelønnen kan branchen måske endda tiltrække mere dansk arbejdskraft og øge kravene til kvalifikationerne hos de udenlandske bygningsarbejdere.

Arbejdsgivernes modkrav til at hæve mindstelønnen kunne være større fleksibilitet i overenskomsterne, men om branchefællesskabet DI Byggeri formår at få kravet opfyldt afhænger af, hvordan magtfulde DI vælger at balancere mindstelønnen i forhold til forhandlingerne på industriområdet.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Jobbene forsvinder i byggeriet, men fire underbrancher går frem
Tager en større bid af Vinge: Nu får Ikeas boligbygger 1.800 boliger i området
Ekspert: Presset stålmarked giver mulighed for lukrative handler
Optagne på erhvervsuddannelser er det laveste i ti år
Krigen i Ukraine sender Femern-entreprenører på europæisk ståljagt
Tal for alternativer til forkætret havneudvidelse i Aarhus er nu klar
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.125