23948sdkhjf

Strøm til Femern-tunnel: Lukker aftale til 300 millioner med omstridte spaniere

Femern A/S og spanske Elecnor underskrev torsdag en aftale om levering af en transformerstation i Rødbyhavn

Femern A/S og Elecnor har underskrevet en aftale til 300 mio. kr. om levering af en transformerstation i Rødbyhavn. Elcenor, en spansk teknikentreprenør, fik tildelt kontrakten tilbage i november - nu er den formelt skrevet under.

- Der er tale om endnu en milepæl for byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen med dagens kontraktindgåelse. Vi ser meget frem til samarbejdet med Elecnor om den vigtige opgave med at gøre tunnelen klar til CO2-neutral drift, når vi åbner i 2029, siger Jens Ole Kaslund, teknisk direktør i Femern A/S i en pressemeddelelse. 

De forberedende arbejder på transformerstationen begyndte tidligere i år. Elecnor vil begynde etableringen af selve transformerstationen i 2023.

Stationen skal levere grøn strøm til Femern Bælt-tunnelens jernbane samt godt 10 km på Lolland samt tunnelens elektriske installationer.

I kontrakten har Elecnor forpligtet sig på høj energieffektivitet og blandt andet på, at transformerstationen vil have kapacitet til at betjene fremtidens elektriske transportformer, herunder ladestationer til elektriske køretøjer, oplyser Femern A/S.

Anklager om korruption

Spanske Elecnor er en global virksomhed med datterselskaber og aktiviteter i over 50 lande. 

I hjemlandet er Elecnor under anklage for karteldannelse, da selskabet ifølge spanske konkurrencemyndigheder har snydt sig til offentlige byggekontrakter på den spanske jernbane.

Elecnor blev i 2019 kendt skyldig af konkurrencemyndighederne, men har anket til retssystemet.

Sagen er med andre ord ikke afsluttet, men i sit seneste regnskab har Elecnor hensat godt 20 mio. euro (ca. 148 mio. kr.) til at dække en eventuel bøde i sagen. Selskabet vurderer selv chancen for at vinde som 50-50.

Til Fagbladet 3F har Jens Ole Kaslund tidligere udtalt, at det statsejede tunnelselskab ikke har haft mulighed for at fravælge Elecnor, fordi spanierne har anket karteldommen.

- Vi blev opmærksomme på sagen sidste år og har siden undersøgt omfanget af den, hvad den betyder for os, og hvad der er vores pligt og ret. Og der er vores konklusion helt klart, at hvis vi havde udelukket Elecnor fra budprocessen, så var det os, der havde gjort noget ulovligt, sagde Jens Ole Kaslund til Fagbladet 3F.

Transformerstationen bliver færdiggjort i etaper og forventes at stå helt færdig i 2028.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125