23948sdkhjf

9.500 kvm fællesbygning kickstarter udvikling i Nykøbing Falster

Nu løftes sløret for planer for visionerne et nyt byggeri centralt placeret på havnen i Nykøbing Falster, hvor Museum Lolland-Falster, Bibliotek & Borgerservice, musikskole og kulturskole flytter fysisk sammen. 

Det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.

Bastebro er navnet på projektet beskrevet i visionsoplægget, som er udarbejdet på baggrund af workshops for de fire institutioner, der skal have til huse i bygningen. 

- Med Bastebro ønsker vi at skabe et rekreativt og kreativt sted, der fremmer livsmestring. Der skal både være plads til fordybelse, oplevelser, læring, dialog og samvær, lyder det fra formand for Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget Ole K. Larsen i pressemeddelelsen.

Visionsoplægget er udarbejdet af E+N Arkitektur for Guldborgsund Kommune.

Oplæg til arkitektkonkurrence 

Den nye bygning skal ligge på havnen ud for Bastebrostræde – derfor kaldes det Bastebrohuset, og visionsoplægget er det første bud på hvordan et hus med de fire institutioner samlet under samme tag, kan fungere i hverdagen.

Det samlede byggeri anslås til at blive på 9.500 kvm, som i oplægget er fordelt på to etager hvoraf Museum Lolland-Falster udgør 4.141 kvm.

Navnet Bastebro

Den nye flerfunktionelle kulturbygning på havnen i Nykøbing Falster har fået det foreløbige navn Bastebro. 

Navnet refererer dels til at bygningen skal placeres lige ud for Bastebrostræde, som har sit historiske navn fra den gang der på dette sted lå en sammenbunden bro. 

Derudover refererer navnet til at byen og sundet nu bindes sammen, og at Lolland og Falster bindes sammen med den planlagte cykel/gang-bro, som kommer til at ligge ved den nye bygning.

Kilde: Guldborgsund Kommune

Den fysiske sammenlægning af kulturinstitutionerne sker både som led i udviklingen af havnen i Nykøbing, men også fordi institutionerne lige nu bor i utidssvarende bygninger, der står over for omfattende renoveringer. I stedet for at investere i gamle bygninger bruges pengene nu på etablering af et nyt bæredygtigt hus, som bygges til formålet, og hvor der kan spares på vedligehold og forbrug.

Oplægget bliver også grundlaget for en kommende arkitektkonkurrence for hvordan huset helt konkret skal se ud.

Et levende hus

I visionen for Bastebro har det været vigtigt at give plads til hver institution, og samtidig have fokus på ”mellemrummene”, hvor nye ting kan opstå. 

Derfor er huset bygget op af mindre bygninger under samme tag, hvor hver institution har sit eget sted, men samtidig er det bygget sammen med inspirerende fællesarealer. Derudover giver pladsen omkring huset også en ny og direkte forbindelse til vandet. I oplægget er der også beskrivelser af, hvordan brugerne vil komme til at bruge huset, og analyser af aktiviteten i huset i løbet af døgnet, ugen og året.

Visionsoplægget tager udgangspunkt i helhedsplanen for udviklingen af den 1,4 km lange erhvervshavn, og den nye bygning bliver den første store milepæl.

Havnen i Nykøbing Falster skal over de næste 10-15 år omdannes fra lukket erhvervshavn til et attraktivt og levende sted med boliger, grønne områder og adgang til vandet. Realiseringen af helhedsplanen for hele området er i gang, og den første store og synlige forandring bliver byggeriet af et nyt flerfunktionelt hus, som både vil skabe liv uden for og inde for i selve bygningen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.703