23948sdkhjf

Velkommen til nye klimakrav

Nye CO2-dokumentationskrav er et skridt på vejen mod at bringe byggeriet ind i en grønnere tidsalder

Ved årsskiftet suppleres bygningsreglementet med klimakrav, når der indføres LCA-dokumentationskrav til nybyggeri. Konkret tilsiger den nye aftale, som et bredt flertal i Folketinget har vedtaget, at der ikke må udledes mere end 12kg CO2-eq/m2/år set over 50 års levetid ved byggeri, der er større end 1.000 kvadratmeter

Det nye initiativ er det første i en flertrinsraket, hvor lovgivningen udvides med løbende skærpede krav til CO2-aftrykket for nybyggeri generelt. Hensigten er ligetil: Fremtidens byggeri skal opføres inden for mere ansvarlige klima- og miljømæssige rammer.

Historisk set har indfasning af ny lovgivning altid været forbundet med visse udfordringer i branchen. Det bliver uden tvivl også tilfældet med klimakravet fra årsskiftet. Her skal virksomheder indfase nye regnemetoder på udledning. Flere i branchen har arbejdet med det længe mens andre ikke er klar til denne omstilling. Det er forventeligt og forståeligt – al begyndelse er som bekendt svær, og ny lovgivning kræver investeringer fra virksomhedernes side.

I Norconsult hilser vi den nye lovgivning velkommen. Med den nye lovgivning sikrer vi, at vi får sat mere faste rammer for dokumentation af CO2'en i byggeri, og i det store perspektiv vil lovgivningen skubbe på for at få bæredygtighed integreret som en helt naturlig del af byggeriet.

Flere i branchen er allerede godt på vej og har allerede gang i en masse interessante tiltag, når det gælder det bæredygtige byggeri, der også rækker ud over rammerne for den nye lovgivning. Det er bestemt positivt. Vi har bl.a. i hele 2022 arbejdet målrettet med at få integreret de nye krav til dokumentation af CO2/kvm med de digitale modelleringsværktøjer, vi allerede bruger som et centralt værktøj i vores projekteringsproces. Det betyder, at vi nu som en del af vores arbejdsproces, løbende kan verificere om projektet rammer indenfor lovkravet og tilrette projektet, hvor der er behov for det.

Et sådant værktøj, mener vi, bliver en game-changer i forhold til, hvordan kunder tidligt bliver klædt på til at tage beslutninger om deres projekt for at sikre, at projektet senere kan opnå de nødvendige myndighedsgodkendelser. Vi har allerede erfaret, hvordan dialogen vedrørende udviklingen af de første projekter, hvor vi har arbejdet med dette værktøj, har justeret fokus til at handle om materialevalget på et meget tidligere tidspunkt i processen, end vi historisk har set det.

Morgendagens ingeniører vil gøre en forskel

Efter min bedste overbevisning betyder alle ’skubbene’ i en grønnere retning, at byggeriet bliver et meget mere interessant fag i morgen end det var i går. Byggeriet står i dag for cirka 30 pct. af CO2-udledningen i Danmark og udgør ca. 35 procent af al affaldsproduktion, ifølge tal fra Klimapartnerskabet for Byggeri og Anlæg. Vores fag spiller altså en nøglerolle i at løse nogle af klimakrisens udfordringer, som netop er blevet debatteret ved COP27 – og vi står med et ansvar, som vi er forpligtet til at tage på os. Med den nye lovgivning tvinges vi i branchen til at innovere og finde løsninger på morgendagens udfordringer. Det er vi som branche godt tjent med.

Hvis ikke vi i byggeriet har bæredygtighed som centrale byggesten, tiltrækker vi ikke morgendagens talenter. Så enkelt er det.

Vi ved, at de unge er meget optagede af den grønne omstilling, og det er nu, vi skal vise nye generationer, at de virkelig kan sætte et bæredygtig aftryk og gøre en forskel på klimaområdet inden for byggebranchen. Det store, grønne potentiale skal indfries, og de nye CO2-anvisninger er et godt skridt på vejen – og mere skal komme til, fordi vi har en bunden opgave i at udvikle branchen i en mere bæredygtig retning.

Så selvom de nye krav fra lovgivningen medfører udfordringer, så vinder vi som branche i det lange løb mest ved at omfavne den og se den som en byggesten til at løfte byggeriet ind i en mere ansvarlig og tidssvarende æra.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113