23948sdkhjf

Ny bygge-professor: "Vi skal ændre vores kultur"

Byggeriet står for en meget stor del af menneskets CO2-udledninger, og i enhver form for bæredygtig fremtid skal den andel mindskes betragteligt. Det kan vi heldigvis sagtens, men det kræver forskning og udvikling og et styrket samarbejde på tværs af sektoren, lyder det fra Steffen Petersen, der er ny professor på Institut for Byggeri og Bygningsdesign, Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse fra universitetet.

Skal vi tage hensyn til de planetære grænser, når vi bygger – altså hvordan og hvor meget miljøpåvirkningen fra byggeriet overskrider grænserne for, hvad Jordens økosystemer kan holde til – så skal byggeriets klimabelastning sænkes med mere end 90 pct.

Selvom det kan lyde uoverkommeligt, kan man ifølge Steffen Petersen altså komme et godt stykke af vejen med allerede eksisterende teknologier og ved at integrere bæredygtige løsninger i bygningsdesign-processen. Han lægger dog ikke skjul på, at det kræver en reformation af byggeriet – og samfundet – at komme i mål med de cirka 90 pct. En reformation, der først og fremmest kalder på et fornyet fokus på udvikling inden for et samfund og en branche, der primært handler, når der fra politisk side skabes nye rammebetingelser.

– Den politiske strategi for bygningers miljøpåvirkning er groft sagt at sætte barren så lavt, at alle kan være med, og så gøre det klart, at barren sættes op med 25 pct. hvert femte år. Denne strategi har historisk set bragt nye bygningers energiforbrug per kvadratmeter ned. Men strategien har jo vist sig ikke at være god for Jordens økosystemer, siger Steffen Petersen i pressemeddelelsen.

For at rette op på dette, kræves ifølge professoren udvikling gennem samarbejde på tværs af branchen, baseret på en langt højere grad af investering fra byggebranchen i byggeforskningen på universiteterne.

– Vi skal ændre vores kultur fra at være erfaringsbaseret ’læring på projekterne’ til at blive en branche, der udvikler og trækker på viden forankret på den fælles samfundsinstitution, som universiteterne er, lyder budskabet fra Steffen Petersen.

Potentiale i optimering

Steffen Petersen blev færdiguddannet civilingeniør fra DTU i 2005 med speciale i bygningers indeklima og energiforhold. Han kom ud fra universitetet, og direkte ud til en virkelighed, hvor EU satte energiforbrug i bygninger på agendaen med et direktiv, der skulle stramme op for bygningers energieffektivitet. Siden er der skruet mere og mere på netop den knap, og efterhånden er byggeriets miljøbelastning også kommet i fokus. Og med krigen i Ukraine og den globale forsyningskrise er energi atter i skarpt fokus.

– Lige nu er der et stort fokus på miljøbelastning fra ’up-front carbon’ – altså her-og-nu-CO2-udslippet når vi bygger nyt. Det er meget vigtigt at få den belastning nedbragt, men vi må ikke glemme miljøbelastningen i de efterfølgende mange års drift, siger Steffen Petersen. 

Han peger på potentialet i driftoptimere eksisterende byggeri og foreslår samarbejde om og fokus på løbende udbedring af fejl og mangler i det eksisterende byggeri for at sikre CO2-reduktioner.

– Vi er i gang med en grøn omstilling af vores energisystem – især vind-baseret el skal integreres. Vi skal som byggebranche overveje, om vi ikke kan hjælpe omstillingen ved at bruge bygninger som en form for ’termiske batterier’? Vores forskning peger på, at det er en ny forretningsmulighed for branchen i den grønne omstilling. Vi er klar til at samarbejde om at realisere dette potentiale, siger bygge-professoren.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094