23948sdkhjf

Husk løfterne om lavere skat på generationsskifte

De politiske partier forhandler om grundlaget for en ny regering. Men husker de at få løfterne fra valgkampen med? spørger Dansk Håndværks direktør

Mens de politiske partier forhandler om grundlaget for en ny regering, er det vigtigt at holde fast i løfterne fra valgkampen. De borgerlige partier lovede at nedsætte beskatningen, så det kan betale sig at lade ny generation overtager en lille virksomhed, når ejeren skal på pension.

Da Mette Frederiksen blev statsminister i 2019 satte regeringen skatten ved generationsskifte op fra 6 til 15 pct. Det er så meget, at det udhuler de små virksomheders mulighed for at overleve et ejerskifte. Og er det ikke den aller nærmeste familie, der skal drive firmaet videre, er skatter endnu højere. Men under valgkampen lovede blå-blok at rulle stigningen tilbage eller helt fjerne afgiften.

Nu skal politikerne finde et kompromis i et regeringsgrundlag.

Som arbejdsgiverforening for landets håndværkere har vi foreslået et særligt bundfradrag, der kun gælder for virksomheder, men er betydeligt højere end arve- eller gaveafgift for private. På den måde kan de ansatte hos tømreren, murerfirmaet, bageren og alle de andre erhvervsdrivende, der holder lokalsamfundene kørende, beholde deres job, når ejeren må på pension.

Bliver kompromiset, at politikerne på den måde letter arveafgiften fra bunden, vil landets titusindvis af små virksomheder få et realistisk fradrag, der sikrer at de kan overleve når de går fra en ejer til en anden.

Selvstændige tjener i gennemsnit betydeligt mindre end lønmodtagere og har ofte begrænset mulighed for pensionsopsparing. Alligevel vælger de at knokle i deres firma til de er langt oppe i alderen. Værdien af virksomheden er derfor en stor del af deres opsparing, og det bør de ikke straffes for, når de går på pension. Et realistisk bundfradrag ved virksomhedsoverdragelse vil dermed sikre de selvstændiges pensionsopsparing – noget både socialdemokratiet og de borgerlige partier bør finde rimeligt.

For at undgå skatte-spekulation kan betingelsen for fradraget være, at det kun gælder virksomheder, der har eksisteret og betalt moms i en årrække og at det maksimale bundfradrag ikke kan overstige en vis procentandel af de seneste års overskud. På den måde udelukkes spekulation med tomme selskaber og overførsel af private midler.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Arkitektdirektør bor på Østerbro, men sover gerne i hængekøje: - Det primitive liv tiltaler mig
Kære virksomheder: Sæt det lange lys på og hold døren åben for lærlinge
Behov for sand og grus stiger: 12-årig råstofplan skrottes efter blot to år
GK Danmark vil vækste sin serviceforretning: - Det er mindre følsomt i nedgangstider
Forhenværende NCC-direktør valgt ind i Aarsleffs bestyrelse
Licitationen mener: Målrettet byggefradrag kan koste en helligdag
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.14