23948sdkhjf

Aarhus’ nye arkitekturpolitik skal ikke bare ligge i skuffen

”Politik for Bykvalitet og Arkitektur” er navnet på Aarhus’ nye arkitekturpolitik, som sætter retningen for, hvordan Aarhus også fremover forbliver en levende og bæredygtig by og kommune med god arkitektur og høj bykvalitet, lyder det i en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune.

Aarhus byråd har nu vedtaget arkitekturpolitikken, der indeholder konkrete værktøjer og pejlemærker for byens fremtidige udvikling.

Stadsarkitekt Anne Mette Boye står i spidsen for implementering af arkitekturpolitikken, der skal indarbejdes i alle afdelinger i Teknik og Miljø.

– Det er afgørende, at vores nye politik ikke bare bliver en politik til skuffen. Den skal bruges aktivt – både af politikerne, forvaltningen og borgerne, påpeger Anne Mette Boye og fortsætter:

– Vi har lagt en ambitiøs plan for, hvordan vi implementerer den. Det er vedvarende arbejde, vi ikke bliver færdigt med. Vi skal fortsætte med at indarbejde og inkorporere den. Det sker i samarbejder både internt og med Aarhus Kommunes mange aktører.

360-grader og otte pejlemærker

For at sikre, at politikken bruges som et værktøj i dagligdagen, er den opbygget af to konkrete værktøjer; et Aarhusbillede og otte pejlemærker, der sætter retningen for, hvilke kvaliteter vi ønsker i byudviklingsprojekter.

Internt i Teknik og Miljø vil blandt andet en ny stedslæsningsmodel og 360-graders dialogværktøj sikre, at politikken realiseres og indtænkes i byudviklingsprojekter. Stedslæsningsmodellen skal bruges, når projekter opstartes for at identificere de eksisterende kvaliteter, der skal videreføres. Et revideret 360-graders dialogværktøj, der tager udgangspunkt i politikkens pejlemærker, skal bruges i både dialog med bygherre og som retning for projekter og indsatser.

De otte pejlemærker i Aarhus' arkitekturpolitik

1. Bykvalitet i samspil med landskab og natur

2. Blandede bydele styrker vores mangfoldighed

3. Bylivsknudepunkter samler

4. Arkitekturen er generøs

5. Vi bygger videre på historien

6. Forbindelser væver bydele sammen

7. Lokalt engagement skaber god bykvalitet

8. Partnerskaber løfter bykvalitet og arkitektur

Kilde: Aarhus Kommune

– Arkitekturen skaber de fysiske rammer, vi bor og lever i hver dag. Med vores nye arkitekturpolitik definerer vi, hvad god bykvalitet og arkitektur skal være, og hvad vi kræver, hvis man gerne vil bygge i vores by, lyder det fra Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø, i pressemeddelelsen.

– Et byggeprojekt kan ikke bare ses isoleret. Det skal respektere den karakter og sjæl, der er i området, og det skal give noget tilbage til sine omgivelser. Det kan være et offentligt tilgængeligt grønt område, en tagterrasse med udsigt over byen eller et samarbejde med området foreninger og institutioner, eksemplificerer rådmanden og henviser dermed til politikkens pejlemærke fire, som handler om at give noget tilbage til sine omgivelser.

Teknik og Miljø vil også sætte arkitektur og bykvalitet på dagsorden, hvor der bliver fokuseret og årligt fulgt op på politikken. Det sker under en arkitekturuge i 2023, dialogmøder og et testtiltag, hvor et nyt Aarhus by- og landsskabslaboratorium vil igangsætte forsøgsprojekter og initiativer, der understøtter udvikling af arkitektur og bykvalitet i Aarhus Kommune.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Aldrig har det været så svært at lægge budget
Byggevirksomhed konkurs – 100 ansatte sendt hjem
Regnskab: Stigende omkostninger påvirker anlægsgartner
Tocifret millionbevilling sikrer restaurering af tidligere domkirke
Første brodrager bliver i dag sejlet ud på Storstrømmen
De holder kun ét år: Storstrømsbroen får ny projektdirektør - igen, igen
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.297