23948sdkhjf

Her er tyven: Efterlyser hurtigere data fra politiet

Hvis politiet deler aktuel viden om lokal indbrudsaktivitet hurtigere, vil det ifølge Tekniq Arbejdsgiverne være et effektivt middel i kampen mod tyve på byggepladsen.

Stod det til Tekniq Arbejdsgiverne, burde det være muligt at få data på tyverier fra landets byggepladser og varebiler udleveret langt tidligere, end tilfældet er i dag. For ved man, at der er ubudne gæster i området, så kan man holde ekstra øje i en periode.

- Man kan forsøge at sikre sig, men hvis man fik hurtigere besked om, at nu er der grund til skærpet opmærksomhed, fordi der er mange indbrud i ens område, så ville det også hjælpe, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i Tekniq Arbejdsgiverne.

Tyverierne er, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har kunnet fortælle, til stor gene for virksomhederne.

Og mens udviklingen går den rette vej, når det kommer til blandt andet indbrud i boliger eller tyveri fra personbiler, så viser aktindsigter hos landets politikredse, at byggepladserne skiller sig negativt ud. Her har antallet af anmeldelser i årets første tre kvartaler allerede overgået hele 2021.

Kan bruges til forebyggelse

Pointen om, at tallene kan bruges til forebyggelse, har organisationen været ude med før. Men det har ikke ført til de store resultater. 

Maria Schougaard Berntsen oplyser, at meldingen fra politiet indtil nu har lydt, at virksomhederne ”bare” kan læse i politiets døgnrapport. Det er bare ikke lige øverst på virksomhedernes to do-liste, fortæller hun og påpeger, at det kan være en omfattende opgave. Virksomhederne arbejder nemlig ofte på tværs af politikredse og ville skulle holde øje med adskillige døgnrapporter.

Ønsket om hurtigere frigivelse af data har Tekniq Arbejdsgiverne blandt andet taget op på Erhvervslivets EU- og regelforum, hvor det efterfølgende svar fra politiet ifølge cheføkonomen har lydt, at de gerne vil holde fast i først at udsende data, når den samlede statistik er klar. For eksempel for at undgå fejl i materialet.

- Det er rigtigt, at der godt kan være fejl i rådata, men man kan alligevel godt se tendenser, og den hurtigere datafrigivelse vil ikke udelukke, at politiet stadig vil kunne lave årsstatisk. Til gengæld udelukker de, at virksomhederne kan reagere mere proaktivt, siger Maria Schougaard Berntsen.

Alle kan få data

Licitationen - Byggeriets Dagblad har forelagt Rigspolitiet kritikken og Tekniq Arbejdsgivernes ønske. 

I et mailsvar konstateres det, at data opdateres kvartalsvist, og at oplysninger vedrørende udviklingen i antallet af anmeldelser og sigtelser "typisk er tilgængelige på politi.dk inden for en måned efter afslutningen af et kvartal".

- Virksomheder, brancheforeninger, borgere, medier og andre har mulighed for at kontakte Rigspolitiet med henblik på at få tilsendt statistiske opgørelser fra politiets systemer, eksempelvis opgørelser af det aktuelle antal af anmeldelser mv. registreret på specifikke gerningskoder såsom gerningskoden vedrørende tyveri fra byggeplads, skriver Rigspolitiet videre.

Tip redaktionen

Licitationen - Byggeriets Dagblad sætter i en artikelserie fokus på tyverier fra landets byggepladser.

Har du oplevet tyveri eller indbrud? Hvor er det jeres erfaring, at tyvekosterne ender? Har I med succes implementeret tiltag mod tyvene? Eller er der andet, vi her på redaktionen skal vide om emnet? Så tip os gerne på jsk@licitationen.dk.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094