23948sdkhjf

Digitalisering i øjenhøjde

Byggebranchen er en af de mindst digitaliserede brancher i Danmark. De fleste er enige i, at der skal ske noget, og gerne hurtigt.  Der er behov for digitalisering i øjenhøjde. Det skriver dagens skribenter

Byggebranchen er konservativ. De overgiver sig ikke hurtigt til nye trends og tendenser. Og slet ikke hvis ikke, der ligger beviser på at der kan gavne bundlinjen. Det er fuldt forståeligt, og en sund tilgang i de fleste tilfælde. Men at være forsigtig er ikke det samme som at være forstokket. Og det er desværre lidt der, vi er. Branchen har stort potentiale for en sund forretningsmæssig digitalisering, men er desværre digital umoden og uvillig.

Det er ikke sagt for at pege fingre, det er blot et faktum. Men det kan ændres og give fordele. Se for eksempel på bankverdenen, der nok ikke var meget mindre konservativ. De er i dag ultradigitaliserede, og har skabt ny sund forretning. Det kan også ske i byggebranchen.

Teknologi i øjenhøjde

Men for at det kan ske, er der behov for at gøre op med den eksisterende kultur og se digitalisering som en del af virksomhedens strategi. Og med digitalisering, tænker vi grundlæggende tiltag, som andre brancher har taget for flere år siden. Indførsel af ERP, automatisering af de processer, der kan automatiseres med videre. Få registreret, bearbejdet og analyseret nøgletal som omsætning, DB1 og DB2 med mere, branchen er så afhængige af. Men få dem med det samme og ikke kun med tilfældige varierende intervaller.

Anvendt rigtigt er automatisering en katalysator for øget effektivitet og avanceret forretningsudvikling. og mere end 60 procent af virksomhederne i Radars nye undersøgelse "Udfordringer og drivere for digitalisering af byggesektoren i Norden" anser automatisering af processer for at være en del af den stadigt mere højt prioriterede digitalisering

Det kan ikke understreges nok, hvor væsentligt det er at få styr på økonomien og kerneprocesser samt tage kontrollen over likviditetsbudgetter, månedsrapporter, projektforløb samt kasseflow , real time ordrebeholdning og runway. Teknologien er der til at løfte virksomhederne. Hvis man tør og vil. Og det kan gøres i øjenhøjde – hvilket i vores optik er altafgørende. Digitalisering er ikke en omkostning, der er faktisk en hjertestarter for branchen.

Droner og virtual reality briller er spændende og visionært, men ligger meget længere fremme i digitaliseringen. Hvis du ikke har styr på økonomien og dine betalinger, så noget bliver betalt to gange og andet slet ikke, så er du bestemt ikke klar til at investere i dyr hardware, der ikke her og nu, giver dig en fordel i forhold til driften. Og driften er fortsat det grundlæggende og altafgørende. Gør det, der digitaliseringsmæssigt giver resultater med sikkerhed, ikke det der med et stort måske giver noget værdi, i fremtiden. Altså om tre-fem år eller længere.

Lad os komme i gang

Der er klart hardwareinvesteringer, der kan give fordele, men kun hvis de data de leverer automatisk, bliver anvendt til at forbedre drift og forretning. Maskiner der ikke bliver anvendt, er en udgift. Så enkelt er det, og IoT kan hjælpe med at afsløre disse eventuelle syndere. Alligevel mener 84 procent af byggefirmaerne, at disse ikke tæller som digitalisering. Det er en fejl.

Særligt hvis man udveksler data, kan der opnås fordele. Men det forudsætter, at der er data, der kan deles. Og det er der ikke – endnu. Digitaliseringen skal først initieres og så forankres. Men det kan nås, og nok lettere end mange tror. Men som ved alle rejser, starter det med det første trin.

Frygter man intern modstand, er svaret, at det nok vil finde sted. Men der er ingen vej udenom. Og der er meget vundet ved automatisering af både processer og trivielt arbejde, frigørelse af ressourcer og forbedring af datakvaliteten. Lad ERP være facilitatoren.

Lad os nu komme i gang. Lad os få fundamentet på plads. Helt ude på pladsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Arkitektdirektør bor på Østerbro, men sover gerne i hængekøje: - Det primitive liv tiltaler mig
Kære virksomheder: Sæt det lange lys på og hold døren åben for lærlinge
Behov for sand og grus stiger: 12-årig råstofplan skrottes efter blot to år
GK Danmark vil vækste sin serviceforretning: - Det er mindre følsomt i nedgangstider
Forhenværende NCC-direktør valgt ind i Aarsleffs bestyrelse
Byggeriet blev sat i stå: Nu vil Fælledby kære sag til landsretten
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.141